У Закарпатті заборонили виставу на російській мові

12
0

21 січня в місті Хуст Закарпатської області було скасовано вистава Закарпатського обласного російського драмтеатру - дитяча казка "Новорічна Жар-птиця", коли вже глядацький зал місцевого Будинку культури був переповнений глядачами.

Перший спектакль пройшов в школі №3, як кажуть, "на ура!".

Ні, ніхто з артистів не захворів. Вони вже були в гримі та костюмах і готувалися до зустрічі з глядачем. А причина була в мові, на якому грається казка - у російській мові. Виявляється, у школах Хуста немає такого предмета. Російська мова в них не вивчається, навіть як іноземної. Немає і все.

Але, коли запопадливий чиновник від культури спробував знайти підтримку заборони спектаклю за мовною ознакою у залу для глядачів і запитав школярів, чи зрозуміють вони казку українською мовою, він був неприємно здивований, почувши посилений сотнями голосами відповідь: "Дааа!"

Протягом півгодини набиралися номери і чиновницькі переговори велися вже з колегами з міського управління освіти в особі начальника управління Наталії Володимирівни Любко (Юбко), після яких була придумана байка про хворобу одного з виконавців. Але юні глядачі не поспішали покинути зал, сподіваючись, що вистава відбудеться. Після чергового передзвону пішов категорична заборона на виконання вистави українською мовою.

Чи потрібні коментарі того, що сталося? Заглянемо краще до Основного закону держави, Конституцію України

Стаття 10. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

Стаття 11. Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Може, варто провести для хустських чиновників від культури та освіти конституційний лікнеп. А щоб ніхто нікого ні в чому не запідозрив, запросити для проведення лікнепу представників ОБСЄ, які шанують верховенство закону і зможуть це ж відношення прищепити і хустських запретітелям.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також