Угорщина вимагає утворити в межах Закарпаття 14 район

15
38

За задумом, в його межах мають бути об’єднані території, які компактно населяють етнічні угорців. А також – аби Київ гарантував представництво в новообраному парламенті місце для кандидата від етнічних угорців.

19—20 грудня 2011 року в Будапешті вперше за останні три роки відбулося засідання змішаної угорсько-української міжурядової комісії з питань забезпечення прав національних меншин, яку було створено ще у 1993 році. І вперше за 18 років існування комісії не було підписано за підсумками зібрання протокол.

Усе через наполегливість позиції Угорщини у двох ключових питаннях:

– створення Притисянського адміністративного району в межах Закарпатської області, де б компактно проживали 110-120 тисяч етнічних угорців. 

 – гарантія входження до складу Верховної Ради VII скликання (вибори у жовтні 2012 року) кандидата від угорської меншини.

Ідея окремого угорського району в межах найзахіднішої області України була сформулювала наприкінці 90-их років минулого століття «Товариством угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ) на чолі з Міклошом Ковачем.

Втім, українська сторона вкрай чітко дала зрозуміти в Будапешті, що жодна з висунутих умова практично нездійсненна. 

Більше читайте у статті Володимира Мартина для «Дзеркала тижня»

 
 
 
Головна світлина Олександра Поповича: Корона Святого Іштвана – святиня і символ державності Угорщини під головним куполом угорського парламенту. Біля неї – почесна варта.

Коментарі

У
УПА-2

РОБЕРТ, ти, случаєм, не Пол-Роберт Магочій Самашетший? Успакойся, лашара, бо ми тя найдеме й навішаєме ти пацюрьків на твої юдожідокацапомалджарські уха. Кедь кось и говорить за Закарпаттю по-мадярськи, то йсе имак не значить, що він має бути мадяром. За тих 531 рік (з 1383 по 1918) та ще з 1939 по 1944 малленько сьте нас помучили. А посьому, будь ласочка, радуйтеся, що ми ся ще за вас не брали. Бо як каут юоджіди, "бунт слав"янскій страшєн і бєспащядєн". Їх вже пару раз складали стосами наші козаки й опришки. Дале ще у нас така буде казка з мадярами на тему: Дебрецен (Доброчин), Бішкольц (Мишковець), Ньїредьгаза (Нижнє Село).

У
УПА-2

А ми вимагаєме створити в межах т. зв. "мадярщини" самостійну Українську державу, територія якої обійматиме українські земля абсолютно точно включно по ріку Дунай, оспівану в сотнях пісень, переказів, прислів"їв, та у фольклорі, одязі, вірі, культурі взагалі автохтонного українського населення, що там живе споконвіку. Столицею вчинити поки-що Доброчин (недорікі мадяре назвали його Дебрецен - у них писок не стоїть правильно артикулювати українські слова). Після воз"єднання земель праворуч Дунаю, колишньої слов"янської держави Само, столицю буде перенесено в Буду. Поняли, да? Igen?

Г
ГЫЙЗА

В революции 1848 года русины и венгры вместе боролись за свою независимость, за свободу своей Родины - Венгрии, которую наши отцы защищали от Советского нашествия и во Второй Мировой войне.Однока Красная армия своими танками и "солдатским сапогом" роздавила спокойную жизнь наших народов,насильно отторгла от Венгрии Карпатойо (Закарпатье) и установила между нашими народами венгерскую"Берлинскую стену" - границу между Закарпатьем и Венгрией. Советкие власти своими правдами и неправдами старались удержать Закарпатье, сперва присоединив к СССР как республику Подкарпатская Русь, а после превратив ее в Закарпатсую область присоединили к Украине,а народ(русинов) превратили в украинцев.Коммунисты совершили преступление против русинского и венгерского народов и это осуждено общественностью всего мира, что коммунистические идеи и ихние завоевания являются преступлением против человечества наровне с фашизмом.

Ц
цімбор

Гийза русини нигда не боролися добровільно за мадярщину.країну яка нас постійно ущемляла, принижувала і нигда не мала за рівних. Такоє говорити то є просто смішно

Х
ххх

мадярі хочуть до мадярщини? нехай ідуть. а нам і тут добре :)))

У
Унгварец

ГЫЙЗА, QO - приятно осознавать, что есть люди, которые помнят свою историю, и не подаются на провокации. Респект венграм, которые заботятся о "своих", даже если те живут за границей.

Г
ГЫЙЗА

В революции 1848 года русины и венгры вместе боролись за свою независимость, за свободу своей Родины - Венгрии, которую наши отцы защищали от Советского нашествия и во Второй Мировой войне.Однока Красная армия своими танками и "солдатским сапогом" роздавила спокойную жизнь наших народов,насильно отторгла от Венгрии Карпатойо (Закарпатье) и установила между нашими народами венгерскую"Берлинскую стену" - границу между Закарпатьем и Венгрией. Советкие власти своими правдами и неправдами старались удержать Закарпатье, сперва присоединив к СССР как республику Подкарпатская Русь, а после превратив ее в Закарпатсую область присоединили к Украине,а народ(русинов) превратили в украинцев.Коммунисты совершили преступление против русинского и венгерского народов и это осуждено общественностью всего мира, что коммунистические идеи и ихние завоевания являются преступлением против человечества наровне с фашизмом.

J
JOSEF

VELYMI POVASCHNYI UKRAINZI!VI USCHE ZROBILI VSYI UMOVI SCHOB SCHVABI ZALISCHILI SVOJI STORICHAMI OBSCZITI SELA svoji vaschkoju praczeju zbudovanyi chati, teper vi vzyalisya za magyariv

Q
QQ

+ шанування волошина на державному рівні чи не є сепаратизмом? проголошення окремої держави та празнування цього може толковий юрист викрутити, що воно є порушенням конституції! коли проголосили карпатську державу україна визнала ї? хочете мош копати в коріння і там страшні речі які навіть історіки пробують минувати.

Q
QQ

Москалик- не накаляй ситуацію, якщо ти не зрозумів колотять це не угорці, практично в кожній області пішла така тенденція про федералізацію, автономію, ітд. мої предки з покон віків жили на закарпатті но ніколи не називали себе українцями! подивися остані публікації путіна, стан справ в криму, буковині, донецьку зрозумієш це тенденція яку підігрівають з верху в україні!

М
Москалик

І не за це помирали наші українські предки, аби в мирний час прийшли угорці ділити нашу землю. І вам все мало! А знаєте, що самі активні сепаратисти мають угорський паспорт? у випадку чого - вони втечуть, і Угорщина їм дасть політичний притулок. Вам громадянської війни хочеться? Невже ви не можете жити мирно, в злагоді? Вас ніхто не чіпає, вам навіть дозволили завішати все угорськими прапорами! Вам дали подвійне громадянство і угорські паспорти, у вас є свої школи, своя культура. Але всьому є межа, ваші дії називаються сепаратизмом і ведуть до порущення суверенітету України, її цілісності і єдності. Ви не думаєте що за цим піде громадянська війна?

М
Москалик

Пусти собаку під стіл, вона і на стіл полізе. Ні для кого не секрет, що Берегово вже давно зробилося Берегсасом і малою мадярією. Ну добре, одне місто, хай буде, потім вам паспорти понавидавали, подвійне громадянство і все таке. Тепер вам мадярію робити із 14-м округом? Тут треба вже підключити СБУ і посаджати усіх, ко свій посок одкриває, або чемодан->угорщина. Ко там рот відкрив на маскалів? Роберт? Коли була війна, аби ти знав, та само краще було в словаків, і аж ніяк не у мадярів. Угорці ніколи не поважали українців так, як українці угорців. Давайте створимо ще округ російський? Якшо мадярів 200 тисяч, то маскалів і побільше буде. Чому мадярам можна, а іншим ні? Бо є Україна, вона одна, велика і НЕПОДІЛЬНА. І її неподільність має оберігатися і охоронятися, а хто бажає її різати на шматочки - тими мають зайнятися відповідні структури. Ваша Угорська демократія і свобода закінчується рівно на тому місці, де починаються наші права, - права українців! І ви їх зачіпаєте!

J
jan

в світлі того що робиться в так званій уркаїні ця ідея й не така й погана..жалієся цімбор шо в чехії повно циганів і каждий працюючий мусить єнного цігана кормити..но а в Україні каждий працюючий мусить єнного прокурора водь іщи якогось ушливця державного кормити..цігана по мойому мало легше покормити...а мадярам тим більш положено ціганів кормити а не українських прокурорів і других державних ушливців

I
Istvan

Для Громадянина: в 2001-м году венгром были записаны только те, которые в паспортах или Свидетельствах о рождения были записаны венграми. Их оказалось 150 000 с копейками. Если считать всех, кто говорит язык на уровне родного, или поисходит из смешанных семей, то получается около 250 000.

I
Istvan

В последние годы модным стало поднять венгерский вопрос перед выборами. Это хорошая жевательная резинка для прессы и общественности, отвлечения внимания от существенных вопросов.

Q
QQ

зробіть паралель что поступово навязують нам в різних регіонах: http://censor.net.ua/photo_news/194869/90_let_nazad_ukraina_byla_v_16_raza_bolshe_chem_teper_dalniyi_vostok_toje_byl_ukrainskim_foto http://censor.net.ua/video_news/194875/den_sobornosti_v_donetske_derjavna_mova_sokraschenno_dermova_a_ukraina_ot_slova_ukral_video

Q
QQ

Громадянин- кіть копати то угорців буде 500 000 бо багато стали "Ураїнцями" за часи СССР і не вчили рідну мову дітям))) багато етнічних угорців нездогадуються що вони угорці покі не начнуть копати)

Г
Громадянин

На мою думку в першу чергу треба з'ясувати скільки серед цих угорців Закарпаття є справжніх(етнічних) угорців, а скільки просто в силу історичних обставин розмовляють угорською мовою. Мій дід, який не мав ніякого відношення до угорців, але з часом навчився їхньої мови-тепер може вважатися угорцем???А на підставі його свідоцтва про народження мені в Угорщині не проти надати їхнє громадянство.Виходить що я - справжній етнічний угорець??Абсурд.Тож перед тим як називати себе угорцем слід копнути кожному у генеалогії, а не називати космічні цифри кількості угорців на Закарпатті!

Q
QQ

Я би зробив хитріше, так як Україна себе вважає демократичною державою і рекламує так себе, я би використав! Закарпатські русини, угорці, румуни, словаки підписалися би під загальним зверненням про проведення референдуму про надання автономії – само собою Україна відмовила би по проведенню референдуму і це ціпляє загальний принцип демократії. Після роздувається все на цілий світ і світ понижає ще рівень демократії України. Україна дальше починає втрачати вплив у світі, сценарій дальше залежить уже не від України….

Q
QQ

Угорщина мала держава, яка захищає своїх де би не були! – Україна навіть в своїй державі не може захистити своїх громадян. Бездарність української дипломатії за 20 років дали змогу всім державам світу втручатись в внутрішню політику України і це плоди бездарної дипломатії. Тепер питання про що йшла річ на засіданні з мадярами і що від них хотіли якщо мадяри поклали свої умови – про це не пишуть ніде … потрібно запитати делегатів! Ми в інеті чуємо лише версію українців, інтересна і версія мадярів. Головне що виклали в інет через місяць і це говорить про те що щось не так,+ у нас ніколи не викладують і не доводять до відома населення про що говорили на міжурядових зустрічах. Дивно! Щось готують наші політики…. Вони ініціатори !

Ц
цімбор

по перше хай мадяри навчаться шанувати той народ серед котрого живуть. А то не хочуть знати ані нашої мови ані традицій іще нагло лізуть на голову бо забагато їм дозволяємл а вони ж того не шануюють бо думють шо так має бути.так повинно бути але не мусить. А прикладом є відносини словаків з мадярами.шановні угорці поважайте нас і отримаєте повагу від нас.Шануймося!!

Д
Дьордь

Ще нами тільки мадяри не командували. Чомусь українцям не роблять такого щастя ніде... В чужий монастир не лізуть зі своїм уставом.

C
caries

Шановні! За сепаратиські висказування щодо автономії Закарпаття у складі України представник обласного русинства отець Д. Сидор має судові проблеми... Аналогічна ситуація і зараз щодо 14-го угорськомовного району на Закарпатті. З боку Угорщини - посягання на суверненітет та територіальну цілісність держави Україна. Закарпаття - багатонаціональна область. Якщо подібні претензії висловить Словаччина та Румунія, а до Галичини - Польща, то що з цього вийде? Біда наша в тому, що не етнічні угорці підігрівають подібні настрої... Наші закарпатські мадярони, більша частина яких навіть не вміють розмовляти нормальною (літературною)угорською мовою, провокують ситуацію у краї!

К
кум

там дубрі де нас не є!!!

U
uno

Ця ситуація показує, що зі сторони ПР готовиться кидок в сторону мадярів. Не секрет що мадяри на президентських виборах мали домовленість з ПР і дали результат як у першому турі так і в другому турі за який ПР має віддати належне. Гарно видно по виборам до місцевої ради в 2010 році де набрали регіонами мукачівського району основну масу голосів- звісно в мадярських селах. Тепер ПР хоче свого кандидата в мадярському регіоні но треба всі домовленості денонсувати і добрим підґрунтям буде такий скандал з нібито сепаратисткими закликами. Колотять не мадяри а пробують використати їх знову а мадяри не піддаються. Но мадяри теж можуть зробити кидок пограють з ЕЦ або з Яценюком і ПР програє в дипломатії і вибори в області…

М
Михайло

Я звісно вибачаюсь за жорсткі слова, але не етично уряду Угорщини казати Україні, що вона має робити... в них і так проблем багато... нехай краще подбають фінансово про угорську нац.меншину в Україні... візьмуть вчитися у свої університети, чи створять філіал свого університету на Закарпатті.

РМ
Редакція Мукачево.net

Будьте коректнішими у дискусії. Розпалювання національної ворожнечі карається законом України та жорстко попереджатиметься редакцією на сайті

U
uno

михайло- і чим ти ліпший (випралено)

U
uno

михайло- і чит ми липший від сталіна тепер? той тоже любив народи пересиляти в тому числі і українців. в очах іншого видиш скалку а в своєму бревна не видиш. до речі більше загорзи несе україні такі групи в соц-сетях як група "Подкарпатська русь" в однокласніках там уже 30 000 членів та при хорошому піарі вони більш рушимі добавемо мадятів які теж будуть не проти погратись то буде веселуха. такі статті та коменти підтягують до різних дій радикалів. в арабських странах перевороти в 2011 рооці керували через соц-сітки.

М
Михайло

Треба зібратися українцям і вигнати мадярів з України, щоб вони не диктували тут своїх законів!

EZ
Ember Zoltan

Я раньше так знал, что треперишние районы в Подкарпаттье были созданы коммунистами, после оккупации нашего края Красной Армией. Выходит, они –а вот это не могу решить: районы или коммунисты:) – составные части украинской традиции.

U
uno

Відбулося це в грудні – а тепер опублікували) похоже не змогли домовитись на передодні парламентських виборів по розподілу округів, закинули на всі Інтернет сторінки цю новину. Опублікуйте стенограму засідання, та перелік фамілій так званої міжурядової комісії і читачі відразу скажуть що це за засідання і для чого було проведено та яка мета викиду в інет. Це проста провокація та провірка реакції читачів. Проста схема ПР-у потрібні голоса угорців в області і просять Будапешт а Будапешт (Ковач) використовує можливість…. Щось не получилося і тепер це як виправдання своїх дій. Треба зазвідати з якою метою їхали туди і чому тепер за кілька років провили це засідання і стане ясно…що партія влади не отримала щось і роблять Піар викид в інет. Мадяри тут нідочого це наші колотять…

Г
ГОСТЬ

надо понимать что Закарпатье это Украина, и никакие меньшинства какие-бы они не были не в праве отменять законы и традиции украинского народа на его територии. Кому не нравиться, решение простое- уежайте на родину предков, живите весело и счастливо, а фашизм не пройдет... так Гитлер начинал своё шествие, причиной были судетские немцы.

Д
дир

За што чистувати. Хочете у депутита - пару мільоні на вибори і флаг у руки.

Р
РОБЕРТ

КОЛЯ ти не прав ми вас не трогаєм Украинцив то ви нас обижаєте а так не мож. ми Тильки гочемо щоб нас почули що ми теж люди и най нас честують

К
коля

а шо робити тим людям які не є мадяри а живуть у туй місцевості. Мадяри скоро будут вимагати щом ми виїхали з місця свого проживання. Потом будуть вимагати щоб я почав говорити по мадярськи. Терба просто тих мадярських лідеру виселити в мадярщину і більше сюди не пускати. Щодо компакттного прохивання. Вже у багатьох селах які раніше мали статус "мадярські" тих мадяру менше чим "гуцулу". Конечно тоті мадярські тепутати чухавут гузицю бо хочут в раду а другоо варианта виграти вибори у них не є

Р
РОБЕРТ

СЛУХАЙ БАЧI ти вапше не правий МИклош Ковач дуже класний мужик и вин молодец шо видстовує права угорцив. ТУТ ранше були Угорци та Чехи а мацкали вапше нарвалися суда мий дидико розказував шо коли мацкали зайшли в Мукачево та рибу мили в толети незнали навищо то а коли зммили тоалет тоди дидикове автоматом угрожали шо де риба а вин ишов в канализацию шукати . а сосидку изнасилували вот таки то мацкали такшо ВЕНгри намного культурни.Поидте туда там и воздух другий

Б
Бачі

А не пушли би ви татаро-монголи зауральські маттери у піря. Якась мадярія, яку і на карті не видко шось там крякать. А може приєднаєме мадярію до України 14 районом Закарпаття?

Читайте також