Угорці з UMDSZ звинувачують консула Угорщини у брехні

2
0

Інтерв'ю з Генеральним консулом консульства Угорщини в Берегові Іштваном Тотом, опубліковане у закарпатській газеті «Старий Замок «Паланок», викликало різко негативну реакцію з боку угорського товариства UMDSZ.

 

Останні вважають, що консул несправедливо звинуватив їхню організацію у махінаціях з грошима, які виділялися урядом Угорщини через різні фонди для підтримки закарпатської угорської діаспори. 
 
Рупор організації та одночасно угорської партії UMDSZ, видання Kárpáti Igaz Szó, розмістило гнівне звернення, в якому спростовують деякі твердження консула Угорщини Іштвана Тота, а також вважають, що його заяви можуть мати негативні наслідки, адже підривають авторитет UMDSZ в очах їхніх прихильників та виборців. 
 
Весь скандал розгорівся через запитання журналіста Олександра Ворошилова та наступну відповідь консула Іштвана Тота:
 
«Журналіст:  – Чому саме КМКС має стосунок до отримання шенгенських віз, інших документів для представників угорської громади?
 
Іштван Тот:  – Справді, КМКС дістав дозвіл видавати гарантійні листи для отримання шенгенських віз. Також раніше в компетенцію культурних товариств входила видача «Посвідчення закордонного угорця». Цим займалися в УМДС, але фонд, який фінансував організацію, не зумів відзвітувати повною мірою за витрачені кошти. Тому тепер видає такі посвідчення винятково Генеральне консульство Угорщини, а гарантійними листами переймається товариство угорської культури Закарпаття (КМКС)» (курсив ред. – Мукачево.net)
 
Керівництво UMDSZ вважає, що ці слова – наклеп. І категорично відкидають можливість того, що організація не змогла відзвітуватися за використані кошти перед Угорщиною. В тому числі посилаються на листа з боку угорського міністерства держадміністрації та юстиції від 27.06.2011, яке нібито підтверджує ці доводи.
 
У зверненні також зауважується, що консул Угорщини або не володіє інформацією щодо зазначених  питань, або свідомо вводить в оману суспільство. Цікаво, що у коментарі Іштвана Тота, який взяли у консула Угорщини кореспонденти Kárpáti Igaz Szó, в UMDSZ також відшукали масу помилок.
 
Тому керівництво організації вимагає від Генерального консула консульства Угорщини в Берегові Іштвана Тота оприлюднити документи, які піддають сумніву діяльність UMDSZ на території Закарпаття. У випадку, якщо подібних документів немає, угорська організація вимагає від консула Угорщини офіційного вибачення за свої твердження.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також