Ужгород забудовують, не рахуючись ані з нормами, ані з людьми, ані зі здоровим глуздом

3
0

Тема хаотичної забудови Ужгорода вже, напевно, приїлася всім. Окрім тих, хто заробляє на тому, що міська влада не стежить за нормами ведення будівництва або й відверто сприяє забудові, продаючи будь-які клаптики землі, що ще залишилася в місті.

Чергова подібна пригода нині відбувається у мікрорайоні «Шахта», де фірма «Карпати Укр» затіяла будівництво зовсім поряд зі вже існуючими там будинками.. Зведення нового житла просто-на-просто закриє доступ до світла мешканцям, адже якщо будівлю таки зведуть, вона стоятиме впритул до вікон житлових кімнат.
Майже місяць тому жителі будинку 12/а на вулиці Котляревського звернулися з відкритим листом до представників обласної і міської влади, а також до прокуратури Закарпаття з проханням розібратися в ситуації і врятувати їх від такого сусідства. «Будівельна фірма має намір проводити будівництво майже впритул до наших будинків, - зокрема йдеться у листі, - порушуючи всі чинні санітарні (забирають дитячий майданчик), архітектурні (будинок впритул до нашого), екологічні (нова будівля затемнить вікна житлових кімнат, що може призвести до появи грибка у приміщенні), протипожежні (пожежне авто не матиме змоги під`їхати у разі надзвичайного випадку) та низку інших норм». За словами авторів листа, вони просили директора підприємства «Карпати Укр» продемонструвати дозвіл на будівництво, однак так його і не побачили.
З того часу практично нічого не змінилося. За словами мешканки будинку №12/а Ольги Стефанець, роботи тривають. Причому, до попередніх клопотів неочікувано додалися нові -самі робітники. їм навіть не поставили необхідний вагончик, де б люди могли обідати, переодягатися і таке інше. Тому ті, недовго думаючи, влаштували собі «кімнату для відпочинку» просто перед вікнами квартир. І тепер мешканці (а більшість жителів будинку - молоді батьки) бояться випускати дітей на прогулянку, бо «відпочивають» робітники «по-дорослому» - випивають, смажать шашлики, порушують тишу до пізньої ночі. А площа перед вікнами перетворилася на великий смітник.
Щодо відкритого листа, то відреагувало на нього лише Головне управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА, яке попередило приватне підприємство «Карпати Укр», що згідно зі ст. 29 Закону України «Про планування та забудову території» здійснення будівельних робіт на об`єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством.
До того ж, інспекція ДАБК попередила директора фірми І. Сенетара про неприпустимість влаштування огорожі та демонтаж існуючих фундаментів без отримання дозволу на виконання будівельних робіт та підготовчі роботи.
Справа в тому, що дана фірма викупила фундамент, який на початку 90-их років звело ДП «Закарпаттурист», плануючи збудувати 60-квартирний будинок. Тодішні роботи завершилися на стадії фундаменту однієї блок-секції на 20 квартир.
Цього року виконавчим комітетом Ужгородської міської ради фірмі «Карпат Укр» надано рішення від 21.06.07 про «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з торгово-офісними приміщеннями на власних фундаментах на провулку Котляревського». І все було би гаразд, якби підприємство не задумало розширити площу будівництва, спроектувавши будинок буквою "Г". Оця половинка «Г» і впирається у під`їзди мешканців,що їм (як, напевно, не дивно господарям нового будівництва ) не дуже подобається.
Чи дозволяє закон подібне будівництво, ми поцікавилися в колишнього архітектора Ужгорода, а нині депутата міськради Степана Шолтеса. До нього вже зверталися мешканці будинків із проханням дати свою оцінку тому, що коїться. На жаль, Степан Золтанович не зміг допомогти, оскільки не бачив проекту будівлі (його, до речі, ніхто з із зацікавлених осіб не бачив - на прохання показати, господарі підприємства просять якийсь офіційний запит, мовляв, без нього це зробити не мають права) і може судити лише зі слів мешканців.
Однак депутат вважає, що чекати документації жителям вулиці Котляревського не варто, оскільки потім може бути пізно щось змінювати. Тому, на його думку, люди повинні активно боротися проти забудови: влаштовувати мітинги, залучити пресу й телебачення, аби, врешті-решт, міська влада їх почула і звернула увагу на проблеми ужгородців.
В іншому випадку, навіть якщо підприємство збудує будинок незаконно, на нього накладуть штраф. Однак сумнівно, що приміщення знесуть, тому доведеться людям жити у постійних сутінках.
На жаль, ми не зуміли зв`язатися з нинішнім головним архітектором міста, тому не можемо сказати, вважає міська архітектура забудову законною чи взагалі про неї не здогадується...
І знову ж таки доводиться говорити про так званий «київський варіант» - термін, що останнім часом широко вживається у ЗМІ. Однак не подумайте, що мова йде про те, що Ужгород став схожий на столицю у позитивному плані. На жаль, перебрали ми від Києва якраз неприємні риси, а саме - хаотичну забудову, коли влада та бізнесмени в прагненні «забезпечити мешканців житлом» не рахуються зі звичайними громадянами і перетворюють місто в кам`яні джунглі.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також