Відродження історичного минулого (ФОТОРЕПОРТАЖ)

15
0

У місті Тячів відкрито пам’ятник мешканцям, які загинули у І та ІІ світових війнах

Майже  кожна місцевість починає поважати себе ще більше, якщо її історію пам’ятають, увічнюють на гранітних плитах меморіальних знаків, встановлюють пам’ятники, обеліски,  створюють музеї. У Тячеві достойно ожила історія – зведено колись зруйнований у місті пам’ятник.

У неділю, 18 липня у місті відбулася непересічна подія історичної ваги – центральну площу Пам’яті прикрасив відновлений пам’ятник тячівцям, які загинули у І та ІІ світових війнах.  Пам’ятник відкрито на місці раніше встановленого (у ХХ столітті) та зруйнованого в 1944 році. На урочисте  відкриття та освячення меморіалу завітало чимало поважних гостей. Відзначити таку подію місцевого масштабу та вшанувати пам’ять загиблих тячівців зібрались усі ті, кому небайдужа доля рідного міста та його історія.  Поряд із старшим поколінням місцевих жителів були присутні молоді люди і зовсім маленькі мешканці міста, які гордо спостерігали за церемонією пам’ятного віче у центрі Тячева. Зі вступним словом до учасників офіційного відкриття звернувся П.О. Амбруш, голова Демократичної Спілки угорців України у Тячівському районі.

Павло Олександрович розповів про ідею відновлення меморіалу та поступові кроки впровадження задуму в дійсність:

- Загалом, пам’ятник складається  із трьох частин, на яких вигравірувані імена тячівців, які померли під час воєн ХХ століття. На одній частині знаходиться куля, яка відображає нашу Землю, а на ній хрест, що символізує християнство. На центральній частині розміщений прапор міста, на   лівій  стороні пам’ятника – скульптура «Птиці Турул», що відображає символ герба міста, Герб Тячева та плита з викарбуваною назвою меморіалу.

Серед почесних гостей урочистого заходу були присутні:  консули Угорської Республіки в містах Берегово та Ужгород Шерцер Кароль та Суромі Онтол; мер м.Берегово, голова Демократичної Спілки угорців України  Гайдош Іштван; голова угорської Національної ради в Україні Зубанич Василь; представник громадських організацій (Угорщина) Мезей Ласло; уродженці Тячева – колишній тренер з фехтування національних збірних трьох країн Ботизі Шандор та поет Імре Шандор, які проживають в Угорщині.

Міський голова Іван Ковач привітав громаду міста та шанованих гостей з цією подією і відзначив: «Я впевнений, що відновлений обеліск згуртує всіх нас довкола єдиної цілі – відбудови рідного міста». Також І.І.Ковач подякував всім тим, хто був причетний до відкриття у Тячеві пам’ятника. Консул Угорської Республіки у м.Берегово  Шерцер Кароль розповів легендарну історію про птицю, яка відображена на одній з його сторін  – скульптура «Птиці Турул», що символізує герб Тячева, наданий королем Карлом І у 1329 році.. Відрадні враження про відновлення історичної пам’ятки у Тячеві висловив уродженець міста Ботизі Шандор: «У свої десять років я став свідком прикрої події для Тячева – крізь вікно власного будинку бачив коли було зруйновано пам’ятник, так би мовити, як з цього місця «полетів» орел. У свої 77 років мені вкрай приємно, що маю нагоду бачити як птах «прилетів» на своє історичне місце. Хочеться щоб більше ніколи не було війни, яка приносить лихо, щоб не було потреби в мармурових плитах, які сповіщають про горезвісні  втрати. Втішно, що сьогодні тут зібралось багато людей, особливо молоді, для якої відродження історичної пам’ятки  є позитивним кроком у  збереженні історичної пам’яті. Завдячую міському голові за розбудову Тячева, яке з кожним роком оновлюється і стає красивішим, бажаю йому успішних справ на благо розквіту рідного міста». Надалі прозвучав пісенний виступ церковного хору римо-католицького храму м.Тячів.

Приємно, що до події історичного значення – відродження пам’ятки  доклали зусилля тячівці. Виконавцем меморіалу став також тячівець, відомий художник та скульптор Крістіан Цубера. На церемонії відкриття він подякував усім рідним за підтримку у здійсненні цієї справи та висловив хороші враження від того, що тячівці бережуть свою історію. Почесну місію відкриття пам’ятника здійснили Іван Ковач, Гайдош Іштван та Крістіан Цубера. Порадував присутніх пісенний виступ хору культурного Товариства «Золота осінь» м.Тячів. за хорошою традицією пам’ятник було освячено представниками духовенства. Відтак, на знак шани, поваги і вдячності про загиблих тячівців у світових війнах відбулося покладання вінків до  новоспорудженого пам’ятника.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також