Віктор Балога: `Звільнення начальника УСБУ в Одеській області вказує на згортання Службою безпеки боротьби з корупцією`

11
0

Так сьогодні прокоментував відповідний кадровий Указ Президента України член президії Єдиного Центру Віктор Балога

Звільнення Анатолія Матіоса з посади начальника Управління СБУ в Одеській області стало очевидним свідченням того, що Служба безпеки різко згортає свою діяльність по боротьбі з корупцією та контрабандою. Так сьогодні прокоментував відповідний кадровий Указ Президента України член президії Єдиного Центру Віктор Балога.

Він відзначив, що саме під час керівництва А.Матіосом Управління СБУ у Львівській області було виявлено і задокументовано масштабну корупційну схему в судовій системі, був заарештований сумновідомий суддя Р.Зварич. Ця справа мала стати початком широкого наступу на корупцію у вищих ешелонах влади, правоохоронних органах і судах, на митниці. `Завдяки енергійним зусиллям професіоналів, які ще залишилися у Службі безпеки, суспільство одержало надію на досягнення реального результату у викоріненні корупційних зв`язків. Вперше на конкретному прикладі країна побачила, що хабарництво суддів може обернутися для них печальною перспективою поміняти мантію на вбрання іншого крою і переміститися з дорогого м`якого крісла на менш комфортні нари`.

За словами В.Балоги, призначення А.Матіоса керівником УСБУ в Одеській області було логічним продовженням лінії на протидію корупції. Йому вдалося досягти перших вагомих результатів у боротьбі з контрабандою, яка широким потоком заходила в Україну через південні кордони.

Проте віднедавна керівництво Служби безпеки, очевидно, вирішило `здати назад` у викритті корупційних і контрабандних схем. Звільнення А.Матіоса підтверджує, що цей напрямок діяльності СБУ, який визначено для спецслужби відповідними законами, вилучено з переліку пріоритетних. `Показовим стане призначення нового начальника УСБУ в Одеській області. Цілком імовірно, що цю посаду займе хтось із `хоружівського земляцтва`, аби спрямувати контрабандні ріки в потрібне русло. У такому випадку ми одержимо чергове підтвердження того, наскільки міцно кумівство вкорінилося у владі`, - зазначив В.Балога.

     Він пов`язує в єдине ціле звільнення А.Матіоса та безпрецедентне кримінальне переслідування заступника Голови СБУ - керівника підрозділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю Тиберія Дурдинця. На думку В.Балоги, ще ніколи Служба безпеки так явно не демонструвала суспільству, що діє не за велінням закону, а з кон`юнктурних міркувань. `Жодна спецслужба світу не змогла б так ослабити СБУ, як це зробила вона сама, коли перетворилася на стіл політичних замовлень. Боротьба з корупцією замінена обслуговуванням приватних інтересів, і такий підхід видавлює зі Служби останніх професіоналів`.  

     За словами В.Балоги, Президент Віктор Ющенко має можливість підтвердити суспільству свою рішучість протидіяти корупції, розібравшись зі скандальними звинуваченнями у масштабних зловживаннях у Міністерстві оборони. За дорученням Глави держави спеціальна комісія ретельно вивчила фінансову і господарську діяльність військового відомства, складено докладний акт з цифрами і висновками. Цей документ вже давно лежить на робочому столі Глави держави, наведені там факти мають спонукати Верховного Головнокомандувача зробити рішучі кроки, зокрема і кадрові.  

     `Президент явно поспішив, коли ще не ознайомившись із результатами виконання власного розпорядження виступив адвокатом Міноборони та персонально Юрія Єханурова. Не варто вигороджувати посадовця, проти якого висунуто серйозні звинувачення, тільки через особисту симпатію до нього. Адже застосування подвійних стандартів у такій справі, як боротьба з корупцією, лише посилює суспільну зневіру в тому, що це зло вдасться викорінити`, - переконаний В.Балога.         

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також