Віктор Пащенко: Вибори в Тернополі продемонстрували потребу в нових силах

8
0

Політолог зазначає, що вибори показали падіння впливу колишніх електоральних лідерів - БЮТ, ПР і НУНС

     Керівник Закарпатського центру політичних досліджень Віктор Пащенко зазначає, що Тернопільські вибори показали падіння впливу колишніх електоральних лідерів - БЮТ, ПР і НУНС, і відповідне зростання попиту на третю силу.

     Таку думку він висловив в коментарі ГАРТу.

     «Вся ця тяганина з оголошенням, потім скасуванням виборів і т. д., яка відбувалася напередодні, свідчила про те, що колишні політичні лідери усвідомили, що понесуть втрати.  Електоральні лідери, чиїми голосами власне і були скасовані вибори, тобто БЮТ і ПР, бачили, зокрема за даними соціологічних досліджень, що втрачають лідерські позиції. Вибори цю тенденцію підтвердили. І в першу чергу це стосується БЮТ, який був безперечним лідером в Тернопільській області на минулих парламентських виборах», - підкреслює експерт.

    На його думку, результат 8, 03%, який отримав Блок Тимошенко, свідчить про те, що ця політична сила втрачає позиції як загалом на Західній Україні, так і конкретно в Тернополі. «Це перший висновок, який не підлягає сумніву. Зрозуміло, що будуть політичні балачки про спекуляції, про те, що БЮТ взагалі не брав участі у виборах, навіть вимагав вилучення себе зі списків, через що люди так проголосували, але це неправда. Результат, який отримав Блок Тимошенко, є реальним. І я переконаний, що якби БЮТ і йшов на вибори активно, результат був би приблизно тим же», - зауважує Пащенко.

До негативних тенденцій, які показали вибори, політолог відніс зростання впливу радикальних сил, що, на думку експерта, може призвести до ще більшої поляризації України. «Перемога «Свободи» - дещо тривожна тенденція, яка свідчить про те, що гризня, яка відбувалася в політиці останні два роки і постійне з’ясовування  стосунків навряд чи припиняться, навпаки політикум ще більше поляризується. Звичайно, що домовитися «Свободі» з ПР буде набагато складніше, ніж навіть БЮТ з ПР. Тому загалом  можна говорити про те, що в українській політиці розкол продовжується», - зазначає він.

    За припущенням експерта, на результатах Єдиного Центру позначився адмінресурс. «Не знаю наскільки значним був цей вплив, але зрозуміло, що районна влада впливала на ці вибори, вона їх організовувала. Це не говорить про те, що це був негативний вплив, цілком можливо, що вплив амінресурсу був позитивний», - зауважує політолог.

    Загальний висновок, за словами експерта, полягає в тому, що вплив колишніх електоральних лідерів - БЮТ, ПР і НУНС падає, і відповідно зростає попит на третю силу. «Саме тому найбільші показники у «Свободи» - радикальної сили, що є досить тривожним, і Єдиного Центру – принципово нової сили, яка позиціонує себе як центрову. Відсотки, які втратила НУНС, швидше за все, відійшли до УНП. Тобто, вибори в Тернополі продемонстрували потребу в нових силах, хоча нове не завжди є кращим. У даному випадку ми побачили, що новою силою можуть бути і радикали, які ще більше загострюють політичну ситуацію. Але можуть бути і нові сили, які прагнуть домовленостей в Україні і вироблення більш прагматичної політики для всіх частин України», - підсумовує експерт.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також