«Віртуальне життя», або що таке соціальна мережа?

85
0

Колись людина не знала приємнішого, аніж відпочинок на природі, в колі друзів. Тепер більшість віддає перевагу «віртуальному життю». Чи уявляємо ми своє життя без Інтернету? Напевно — ні. І хоча Закарпаття не демонструє великої інтенсивності в користуванні «світовим павутинням», та все ж, воно стало невід’ємною часткою нас самих. Найактивнішими користувачами Інтернету є молодь. Хтось намагається знайти роботу, хтось шукає необхідну інформацію, а декотрі обрали його як засіб комунікації, зв’

Соціальні мережі, на кшталт – ВКонтакте, Мій світ, Однокласники, ЛайвДжорнал, Ютуб, Вікіпедія, Блоггер, Фейсбук –  стали дуже популярними як на заході, так і в країнах пострадянського простору. Зараз подібні мережі з’являються, мов гриби після дощу, – адже це ще й дуже прибуткова діяльність. На думку заступника директора з досліджень та розвитку дослідницької компанії InMind Юлії Масієнко, більшість українських активних користувачів Інтернету має хоча б один обліковий запис у різних соціальних мережах. «Досі домінуючою причиною приєднання до мереж було спілкування з друзями та знайомими, а не реалізація певних професійних завдань», – каже Юлія.

Соціальні мережі «стали рідною домівкою» для мільйонів активних Інтернет-користувачів. Довірливі люди, без побоювань, дають інформацію про себе. В Росії, зокрема, навіть існує жарт, що соціальна мережа – це «радість для ФСБ». Та й не дивно! Адже дані, розміщені на сторінках їх «володарів», можуть стати в пригоді багатьом «шукачам швидкої наживи».

Що ж хоче знайти в соціальній мережі пересічний закарпатець? Переважна більшість людей просто бажає приємно провести час у цікавому спілкуванні з друзями, колегами по роботі, знайомими. Та для деяких соціальна мережа насправді стала сенсом життя.

Так було і з студенткою Мукачівського державного університету Вікторією Бейреш (прізвище змінено – авт.), яка три роки тому познайомилась в соціальній мережі Skype зі своїм майбутнім нареченим. Як каже сама Віка, вона не сподівалася знайти кохану людину через Інтернет, коли реєструвалась в соціальній мережі. Та, познайомившись із хлопцем з Сицилії, зрозуміла, він – її. «Ми спілкувались по шість-вісім годин на день, і якби не соціальна мережа,  думаю, що ми би не зустрілись», –  каже Вікторія.

На думку дівчини, підтримувати відносини, коли бачишся з коханою людиною раз на 4-6 місяців, дуже важко. Тому такі комунікаційні канали вона вважає «справжнім дивом», яке покликане зближувати людей.

Та не всі отримують лише дивіденди від перебування в мережевому просторі. Для багатьох – це просто нова бізнес-модель, яка може давати надприбутки. Реклама – лише одне з багатьох джерел доходів соціальних медіа. Окрім традиційної банерної реклами, на якій однокласники.ру заробили у першому кварталі 2008 року близько $3,3 млн, активно використовується контекстна та вузькотаргетована реклами. Скажімо, FaceBook на цих двох типах реклами отримав лише за 2007 рік $5-7 млн.  та $10-12 млн. доходу, відповідно. Для прикладу, для того, щоб зареєструватись в однокласниках.ру, необхідно заплатити 10 гривень. Та й більшість додаткових сервісів, які існують на таких сайтах, є платними. Тож варто чи ні витрачати кошти на це, –  кожному  особисто.  

Українці активно долучаються до світової павутини. У нас, за різними даними, найбільш популярними соціальними мережами є російсько- та україномовні Однокласники.ру, які налічують понад 1,3 млн. користувачів, ВКонтакте – 700 тис., Connect – 240 тис. та Tuse – 140 тис. Всі ці об’єкти зацікавлені в такому ринку, як український.  На думку директора з маркетингу Інтернет-компанії "МЕТА" Олексія Чуксина, в Росії соціальні мережі вже досягли насичення, а в Україні вони ще на етапі розвитку. Наша держава відстає від світових тенденцій, тому зростання популярності соціальних мереж спостерігатиметься у цьому та наступному роках.

Серед наших знайомих, одногрупників, друзів є величезна частина тих, хто саме в віртуальній мережі знаходить спокій і душевне заспокоєння. Та не всі люди однакові, тому і думки з цього прводу різні. Для декого мережа стала «пристановищем», від якого не може відмовитись за будь-яких умов.

Довідка.

Соціальна мережа – це спільнота людей, об’єднаних однаковими інтересами, уподобаннями, або тих, в яких є інші причини для безпосереднього спілкування. Сучасні Інтернет-сервіси забезпечують користувачів усіма можливими інструментами для спілкування один з одним – відео, чати, зображення, музика, блоги, форуми тощо. Для бізнесу ж соціальні мережі стали новим каналом комунікації із споживачем, інструментом дослідження уподобань аудиторії.

Перша соціальна мережа з'явилась в Інтернеті в 1995 році: американський сайт Classmates.com пропонував відшукати своїх однокласників, колег та друзів. Зараз у мережі Classmates.com зареєстровано більше 40 мільйонів активних користувачів з США та Канади.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також