Втомлене сонцем Закарпаття. Частина ІІ: Правила виживання у спеку

18
0

Як не дивно, головним чинником глобалізації в останні півтора місяці є не Інтернет чи ТНК, а річ значно природніша – висока температура. Через спеку різні куточки світу враз стали дуже схожими один на одного. Не є виключенням і Закарпаття, яке разом з усім світом немов смажиться на розжареній пательні.

Липень завжди вважався ідеальним часом для відпустки. Та цього літа закарпатцям доведеться бути вкрай обережними – спека заважає дихати, не те, що подорожувати.

Причиною поганого самопочуття закарпатців є не лишень висока температура повітря, а й її «стрибки» та підвищена вологість. Окремо один від одного, ці чинники не такі вже й страшні, але їхнє поєднання – це справжній коктейль Молотова для організму людини. А надто для тих, хто страждає на дихальні чи серцево-судинні захворювання.

«Ми з друзями щодня ходимо в басейн, на річку або їздимо на озера – погода така як треба. Ми купаємося навіть в обідній час. Літо завжди таке жарке, ми вже звикли. Алкоголь намагаємося, звісно, в таку жару не пити, але під вечір – чому б і ні», – ділиться рецептами порятунку від задухи з порталом «Мукачево.нет» студентка Аліна з Ужгорода. 

Однак, зі свого боку, лікарі б’ють на сполох: вони наполегливо радять обмежувати себе у зайвих рухах, відмовитися взагалі, або, принаймні, полегшити програму навантажень у фітнес-центрах та спортивних залах; якомога менше їздити громадським транспортом, намагатися не потрапляти під прямі сонячні промені у найспекотніші години, себто, з 12-ої до 16-ої пообіді.

«У спекотні періоди потрібно знизити звичайну фізичну активність, – радить читачам порталу «Мукачево.нет» головний кардіолог МОЗ України Юрій Сіренко. – Обмін тепла в організмі людини залежить від рівнів фізичної активності, акліматизації, віку та будови тіла. Люди мають знати про підвищення ризику при фізичній активності під час спекотної погоди та симптоми теплового удару».
Фахівець зауважує, що більш пильно потрібно слідкувати за водним статусом людей, які не можуть обслуговувати себе самостійно, до таких належать лежачі хворі, діти, пацієнти зі зниженою розумовою функцією.

«Я майже не виходжу з дому – тільки у магазин, й то це так тяжко. Приходжу потім додому і тиск не приходить у норму ще зо дві години. Постійно п'ю «Раунатін». А що залишається… Живу сама, то й мушу хоч за хлібом виходити», – скаржиться порталу «Мукачево.нет» 85-річна пенсіонерка Валентина з міста над Латорицею.

Непереливки й спортсменам. «Не пам’ятаю такого спекотного літа, – каже легкоатлет з мукачівської ДЮСШ Юрій, – Ми перенесли всі заняття на вечірній час, адже повністю припиняти їх ми не можемо, максимально зменшили навантаження, намагаємося підтримувати форму – без надзавдань».

Вітчизняні терапевти радять переймати вдалий іноземний досвід і влаштовувати, такі собі, «сієсти», тобто після обіду взагалі не працювати, а пити тонізуючі напої за дружньою бесідою. Такий відпочинок, кажуть медики, не лише сприяє покращенню психологічного стану, а й підвищує загальну працездатність людини.

Тим паче, що деякі закарпатці вже вдало апробують такі обідні перерви: «Їсти ж взагалі не хочеться, але ми з подругами кожен день намагаємося в обід, хоча б, півгодини посидіти десь у парку з морозивом чи холодною мінералкою, бо інакше просто не можливо витримати до кінця робочого дня – хвала Богу, начальство це розуміє» – з посмішкою розповідає продавець жіночого одягу Мар’яна, протираючи обличчя зволоженою серветкою.

Задля власного ж комфорту не слід носити синтетичного одягу: він значно ускладнює процес теплообміну. Тому, якщо молодь піклується про здоров’я, то доведеться відкласти дефіле центром міста в облягаючому одязі, що підкреслює усі принади, на серпень чи, навіть, вересень. Натомість, необхідно носити мішкоподібні лляні та батистові туніки.

Дівчатам, взагалі, радять повністю відмовитися від косметики, зокрема, від пудри та різноманітних кремів, які ускладнюватимуть, і без того складний, процес дихання шкіри.

Фахівці радять не забувати про постійні вмивання та бризкання мінеральною водою. Це дозволить прийти до тями й відновити працездатність. Не завадить сходити також до басейну чи скупатися у водоймі. «Спека – це той період, коли можна не обмежувати проведення водних процедур», – завважує пан Сіренко. Але без зайвого фанатизму, – додають його колеги.

Слід ретельно планувати свій денний раціон, не перевантажуючи його жирними та м’ясними стравами. Відтак, краще відмовитись від традиційних закарпатських шашличків з картоплею під склянку 40-градусної. Кращою до засвоєння є овочева та фруктова їжа. У нагоді стануть і холодні супи – окрошка, український та зелений борщі. Щодо тортів та тістечок, то про них на якийсь час варто взагалі забути. Завбачливим господиням, задля збереження власного та здоров’я близьких, не слід готувати їжу, так би мовити, «про запас».

У важкі спекотні дні, за твердженням лікарів, найкращим порятунком є продукти з великою кількістю вмісту рідини: огірки, помідори, дині, полуниці, грейпфрути та апельсини. А також мінеральна вода, м’ятний та зелений чай, фреші, квас, охолоджений домашній компот та сік. До чорного ж списку слід віднести усі солодкі газовані напої та алкоголь, навіть у малій кількості. Особливу небезпеку становить улюблений томатний сік, який ускладнює все той же процес дихання шкіри.

Дотримуючись усіх цих порад, Вам вдасться якщо не позбавитися взагалі, то хоча б частково зменшити той негативний вплив на організм спеки, що вже встигла зіпсувати плани та настрій багатьом закарпатцям. Та й не тільки їм. Тобто нам.

І на останок –  приємна новина: в Українському гідрометцентрі прогнозують поступове зниження температури.

А поки залишається лише ходити босоніж по траві, одягненим у легеньке прозоре вбрання і неквапливо потягувати мінералку, в очікуванні прохолодного вітру.

 

Читайте першу частину публікації "Втомлені сонцем: Закарпаття, як і решту світу, полонила спека".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також