Йога означає «єднання» (ФОТО)

77
5

Йога – що ми знаємо про неї? Що це модно і що вона є одним з хобі голлівудських і, останніми роками, вітчизняних знаменитостей. Однак, більшість з нас сприймають її як вправи для покращення тіла та підтримки його у тонусі. Натомість, справжні йоги цьому фактору приділяють чи не найменшу увагу. Практики цієї древньої науки переконані, що йога – це неоціненний дар для розумної людини – вона допомагає їй стати мудрішою. При цьому дурня вона приводить до смерті.

Чи так це насправді і що ж таке йога в ексклюзивному інтерв’ю порталу «Мукачево.нет» розповів інструктор з йоги Тарас ПЕТРИШИН.

Тарасе, гадаю, варто почати з найпростішого, але найголовнішого: що таке йога?

Якщо трактувати слово «йога», то є дуже багато значень та перекладів, ба навіть до сьогоднішнього дня намагаються вигадати ще щось нове. Але з того, що знаю я про йогу, я притримуюся лише двох трактувань. Одне з них дуже поширене, йога означає «єднання». Під цим єднанням розуміють загальне єднання людини з природою, своїм вищим «Я» та з самим собою. Адже, сучасна особистість, можна сказати, - конфліктна і не цілісна, а йога дає можливість досягти цього єднання. І друге: йога – це контроль. Контроль, перш за все, розуму та чуттєвої сфери. 

Що ж таке хатха-йога?

Хатха-йога – це йога тіла. Основа хатха-йоги – це очищення тіла, робота з ним, на відміну від інших щаблів йоги, які йдуть значно вище. Хатха-йога тіло укріплює, очищає його, цим самим готуючи нашу свідомість і розум для подальшого розвитку.

Хто може практикувати йогу? Чи потрібні для цього якісь спеціальні можливості?

Якихось особливих умінь не потрібно. Необхідно мати бажання і розуміння того, навіщо це все потрібно. Але якщо людина приходить практикувати йогу просто як спорт, то це звичайна фізкультура. І тоді вона ніколи не дізнається, чим, все ж таки, вона займається. Йога – це психофізичний тренінг, а якщо прибрати психіку, то йога розвалюється, залишається лише фізкультурний аспект – асани.

Ви практикуєте вже не перший рік. Чи збільшується кількість бажаючих займатися?

Йога стає більш популярною, але люди відвідують заняття місяць, два, рік, а потім з якихось причин, будь то лінощі чи ще щось, припиняють практику. Як я відслідковую, то росту групи не відбувається. Я зазначаю, що якщо до йоги ставитися як до фізкультури, то рано чи пізно, це дає збій. Але, якщо розуміти, що це психофізичний тренінг, то тоді ти розумієш, що це шлях довжиною в життя. Якщо хочеш слідкувати за своїм тілом, тримати свій розум в ладі, відчуття під контролем, тоді ти практикуєш йогу як щось дане, так само як дихання. Думаю, що це основна причина того, що люди втрачають інтерес. Або ж їх пригнічують лінощі – немає свідомого розуміння, що ж це таке. Якщо сприймати йогу лише як асани, то це фізкультура, а у йоги є ще й величезна філософія. 

Кого більше на заняттях: чоловіків чи жінок, молоді чи дорослих?

Більше на заняттях жінок середнього віку. Відвідують заняття люди від двадцяти років, а  особисто на моє заняття ходить жінка, якій шістдесят три. Тобто вікові межі досить широкі. Але це переважно жінки, чоловіків - мало.

Крім вправ, які Ви виконуєте на заняттях, що потрібно ще? Можливо якесь спеціальне харчування чи вивчення певної літератури?

Це дуже добре, коли йога практикується як система. Адже, коли читання літератури та правильне харчування випадають, то немає цілісної картини того, що ти, власне, робиш. Тому, добре, коли людина все це підключає до своєї практики.

Ті принципи, що про них писали перші йоги та їхні послідовники актуальні сьогодні? І чи можливо їх адаптувати до сучасного життя?

Це все актуально. Йога починається з морально-етичних настанов та принципів, а мораль не може застаріти.

Сьогодні дуже модно говорити про чакри, навіть, часом, не розуміючи справжнього значення цього слова. Чи має цей термін якийсь стосунок до йоги і який саме?

Є такий вислів: «Щоб говорити про Бога, потрібно його пізнати». А не пізнавши його, що про нього можна сказати? Тільки свої вигадки та фантазії або слова про слова. Те саме можна сказати і про чакри. Чакри, як прописано ще у древніх текстах з йоги, – це енергетичні центри, які існують на тонких планах. Їх не можна побачити – вони відносяться до духовної сфери. Скажімо, до прикладу, якщо людину досліджувати шляхом хірургічного втручання, то ніяких чакр ми там не побачимо. Щоб про них говорити, їх потрібно пізнати. А осягнення себе на тонкому рівні – це вже вищі щаблі йоги, а це не відбувається за рік, за два чи навіть за десять. А взагалі, звичайно, чакри відносяться до йоги, але завдяки хатха-йозі їх осягнути неможливо – це вже те, що стосується раджа-йоги. 

Що Ви можете сказати людям, які хочуть займатися, але ніяк не наважуються? 

Боятися, власне, немає чого. До мене на заняття приходили люди з різною фізичною підготовкою. А є такі, які через рік регулярних занять, у фізичному розвитку, перевершували навіть мене. Тому те, якою є людина, ще нічого не означає. Стан тіла – лише результат способу життя. Змінюєш спосіб життя, до прикладу, додаєш у нього йогу, - змінюється і те, на що ти впливаєш. Впливаєш на тіло – змінюється тіло, з’являється гнучкість, сила, витривалість,  легкість та багато іншого.

Коментарі

Х
ХХХ

Аня вчи мову

БР
Бісьмак Росана

;): От бачите, майже одночасно зі мною Вам відповіла Аня) Я могла навіть і не втручатися:)

БР
Бісьмак Росана

;): Не можу з Вами не погодитися - питання, й на правду, прості. Але ми маємо розуміти, що більшість читачів не є досвідченими йогами. Тому я не ставила питань про асани, пранаями, мудри та бандхи - орієнтувалася на таких людей як я сама - які майже нічого в йозі не тямлять, хоча й чують про неї на кожному кроці. Будьте певні - таких людей багато. Думаю, що вони у цьому матеріалі знайдуть багато цікавого для себе і можливо цей їх спонукає до занять. Я не ставила собі на меті залякати термінами, поняттями – все починається з простого розуміння «а що ж це?» Хіба не так?

А
Аня

А мне наоборот инетресно. я о йоге мечтаю уже второй год. спасибо. правда мне на украинском немного сложно читать

;
;)

дуже поверхова розмова, дуже "ні про що" хоча тема інтересна, але питання...

Читайте також