За рік в Ужгороді жити стало краще, ніж в Мукачеві

12
32

У цьогорічному рейтингу ТОП-55 кращих міст для життя обласний центр обійшов місто над Латорицею. Минулоріч Мукачево зайняло 5-те, а Ужгород – 8 місце.

Чисте повітря і доступне житло, низька злочинність і високі зарплати, зручні паркування та якісні розваги. Фокус продовжує пошуки найкомфортніших місць для життя українця.

Вперше за п'ять років існування рейтингу кращим для життя в Україні стало південне місто. Для Одеси – найбільшого морського порту країни – головну роль в цьому зіграли високий рівень ділової активності і практично повністю працевлаштоване населення: серед усіх міст – учасників рейтингу рівень безробіття в Одесі один з найнижчих. Тільки за минулий рік, за даними управління культури і туризму Одеської облдержадміністрації, Південну Пальміру відвідало більше 1 млн. чоловік, на 11% більше в порівнянні з 2009 роком. Такий потік туристів приніс бюджету близько 60 млн. грн.

Торішній лідер списку, Харків, цього разу опинився на 5-му рядку. Падіння пояснюється не стільки погіршенням показників міста, скільки більш активним розвитком інших міст першої десятки. Наприклад, якщо в Харкові середня зарплата збільшилася на 227 грн., То у Львові (№ 4) та Івано-Франківську (№ 3) майже на 300 грн. Незважаючи на те, що витрати міського бюджету в Харкові на одну людину виросли на 400 грн., В першій десятці списку Фокуса цей показник – 2114 грн. – Найнижчий. Мінусом для Харкова стало й те, що за останній рік кількість безробітних тут зросла.

Традиційно друге місце за Києвом. Несприятлива екологічна ситуація, високі ціни на нерухомість не дозволять столиці України вирватися на перше місце. Свої позиції в рейтингу зберегли також Івано-Франківськ та Севастополь.

Найбільшу позитивну динаміку показав Чернігів (№ 27), який піднявся на 17 позицій. Середня зарплата у місті зросла на 308 грн., А витрати держбюджету на одного городянина - на 992 грн. До речі, серед міст-учасників витрати на жителів найбільше збільшила Феодосія - на 1786 грн. Що ж стосується зарплат, то самий солідний зростання показав Бориспіль, в якому вона збільшилася на 912 грн. При цьому єдиним містом, де зарплата зменшилася, став Сімферополь – його жителі стали одержувати в середньому на 172 грн. менше.

Цікава тенденція, яка простежується у житті невеликих міст. При населенні всього в кілька десятків тисяч чоловік місту легше сконцентруватися на благоустрої та розвитку певних сфер.

У попередній список для дослідження Фокуса традиційно увійшли обласні центри України, міста з курортно-туристичної та історичної привабливістю, великі промислові і портові міста, міста - супутники Києва, а також міста, побудовані для обслуговування атомних станцій.

Оцінка проводилася за 55-бальною шкалою, а кращі міста визначалися на підставі суми балів за всіма тринадцяти параметрами. Критерії кращого міста для життя в нинішньому році істотно не змінилися. При цьому напередодні чемпіонату Євро-2012 при оцінці інфраструктури міст, крім традиційних складових цього критерію, Фокус враховував наявність готелів (не менше трьох зірок), а також кафе, ресторанів, інших місць громадського харчування (площею не менше 100 кв. М). Крім того, Фокус відстежував, скільки кілометрів нових доріг введено в експлуатацію або підлягали капітальному ремонту. За даними Міністерства інфраструктури, тільки у міжміському сполученні введено в експлуатацію, відкрито рух і відремонтовано понад 543 км доріг.

Що ж стосується готелів, то більше всього чотирьох-і п'ятизіркових готелів у Харкові - 18 і 7 відповідно. У Києві та Львові кількість готелів такого рівня однаково - по 13 готелів з чотирма зірками і по 5 з п'ятьма.

Цікаво, що з чотирьох міст, що приймають футбольний чемпіонат, всі, крім Львова, істотно поліпшили свої результати з розвитку інфраструктури. У цілому за інфраструктурою максимальну кількість балів набрав Славутич (№ 12), а найменш упорядкованим містом у списку став Южноукраїнськ (№ 47).

Список кращих міст для життя в Украіні 

*В дужках – сума балів

  1. Одеса (493)
  2. Київ (485)
  3. Івано-Франківськ (479)
  4. Львів (467)
  5. Харків (466)
  6. Севастополь (465)
  7. Ужгород (456)
  8. Дніпропетровськ (437)
  9. Донецьк (436)
  10. Мукачево (433)
  11. Хмельницький (432)
  12. Славутич (426)
  13. Чернівці (422)
  14. Вінниця (420)
  15. Південний (415)
  16. Рівне (407)
  17. Полтава (405)
  18. Кривий Ріг (387)
  19. Бориспіль (386)
  20. Сімферополь (384)
  21. Запоріжжя (383)
  22. Ялта (377)
  23. Херсон (376)
  24. Іллічівськ (366)
  25. Кам'янець-Подільський (361)
  26. Євпаторія (355)
  27. Чернігів (347)
  28. Черкаси (346)
  29.  Трускавець (343)
  30. Тернопіль (341)
  31. Кузнецовськ (340)
  32. Ізмаїл (338)
  33. Бровари (337)
  34. Ірпінь (336)
  35. Луцьк (335)
  36. Переяслав-Хмельницький (332)
  37. Суми (329)
  38. Феодосія (326)
  39. Біла Церква (324)
  40. Луганськ (322)
  41. Умань (321)
  42.  Миколаїв (319)
  43. Енергодар (318)
  44. Артемівськ (317)
  45. Коломия (313)
  46. Житомир (309)
  47. Южноукраїнськ (306)
  48. Комсомольськ (305)
  49. Кіровоград (301)
  50. Маріуполь (290)
  51. Алушта (272)
  52. Кременчук (269)
  53. Ніжин (268)
  54. Мелітополь (267)
  55. Бердянськ (261)

Інформацію про минулорічний рейтинг можна знайти тут.

Коментарі

3
321

***нутись об сарай. В Мукачеві гопів більше.

Д
Дмитро

Мукачево стало на ноги при губернаторстві Гаваші.Ужгород не отримував жодної копійки,все йшло на Мукачево,хоч обласний центр є не Мукачево а саме Ужгород і він є приорітетним.Хіба не звіздЕЦ?

ДВ
для Вася

У 2012 ТОП-55 кращих міст для життя в Україні список очолить місто Мукачево.Спитаєте чому? 1.аеропорт не пересікає кондон. 2.Мукачево не збоку області, як Ужгород, а в центрі. 3.замок має хоть якийсь вид, а не руїни середньовіччя. Тільки за цими критеріями Мукачево повинно бути столицею України.

В
Вася

Давайте не будемо спорити - Мункач-варош і так май ліпший, у нього (хоть і колишній) аеропорт не пересікає кондон. А по друге, Мукачево хоть не збоку області, як якийсь Ужгород, а в центрі. І по-третє у Мукачеві замок має хоть якийсь вид, а не руїни середньовіччя.

Ч
Читач

Нічого подібного, студенти які навчаються в Мукачеві також стараються тут залишитися, можливо не стільки, як в Ужгороді, так як і багато приїжджих з інших районів області. А на рахунок населення Ужгорода, то давайте повернемося в історію - в 70-і роки, коли населення Ужгорода і Мукачева було приблизно на одному рівні. За рахунок чого при СРСР Ужгород набрав 100 тисяч - за рахунок приєднання сіл - Дравці, Горяни, Доманинці - до сих пір заїжджаєш в Ужгород як в село з сторони Мукачева. Мукачеву тоді не дали приєднати села, які вже давно в місті, навіть одна вулиця ділиться на село і місто (Павшино, Коноплівці), не говорячи вже про смт. Кольчино. Тоді би ми побачили, котрий варош би став дуже великий.

ДС
для Сергій

В реальності в Ужгороді проживає набагато більше людей,ніж зазначається в офіційних данних.Цей показник роблять приїзжі студенти,котрі після закінчення ВУЗу неофіційно наймають в місті житло,влаштовуються на роботу,бо в селах де вони прописані роботи нема.І так з року в рік з усього Закарпаття зтягується в Ужгород сільська молодь,та й не тільки-з інших міст так само.В Мукачеві такого нема.Туди нема за чим їхати.Кожна друга студентка першим ділом старається мати стосунки з ужгородськими хлопцями,щоб потім вийти заміж і залишитись тут а не тільки довгі роки арендувати житло.Якщо в Мукачеві так добре жити,чому вони не пруть всі туди?

С
Сергій

Читаючи панове ваші коментарі можу сказати єдине - "шо то, шо то" село і люди у обох населених пунктах живуть з сільським менталітетом... так вот...

Ч
Читач

Ага, Ви забули славнозвісну приказку - Мукачево-маленьке місто, а Ужгород-велике село. До речі, в минулому році якраз Мукачево зайняло в рейтингу 5 місце. Ось коли Велике село Ужгород досягне хоча б такого показника, тоді й поговоримо.

С
стас

Велике село може програвати у розвагах чи культурі, але бути кращим у благоустрої та працевлаштуванні. Тим більше, що різниця у розмірах між Мукачевом та Ужгород не така вже й велике. Що то село що то

ДВ
для Валерія

Разом до 5-ки не потрібно. Обласний центр достойно замме в ній місце,а от Мукачево за всіма показниками не подолає межу перших 5 міст.Мукачівці хай не ображаються,але Мукачево то є велике село.Факт є факт.

В
Валерія

Шановні ужгородці і мікачівці, радіймо загальним перемогам, два міста нашого Закарпаття ввійшли до 10-ки найкращих міст України - і цим потрібно пишатися, адже жодна область не може цим похвалитися. Давайте не будемо шукати недоліків, а будемо сподіватися щоб ми ввійшли разом до 5-ки. Щастя вам і добробуту, жителі Закарпаття

С
Супермен

вот какой в Ужгороде аеропорт http://www.mukachevo.net/UA/Multimedia/View/27-Літак-Януковича-мало-не-позносив-ужгородців-ВІДЕО это реально круто!

R
Rokie

В Мукачеві нема аеропорту, - в Мукачеві є колишній військовий аеродром стратегічного значення, спроможний приймати літаки високої тонажності. Наприклад ЯК-42, який в Ужгороді закатає покриття в землю. На додачу тут колись злітали МиГ-27 і МиГ-29, який був найсучаснішим винищувачем у світі на той час. Територію у 196 га ніколму не продали, була оренда. Мукачівська РЛС працює і досі, працює в мережі СНД. Найближчий аеропорт/аеродром подібного типу - у Львові. Найближча РЛС-аналог - у Севастополі. Інша справа, що все потребує реконструкції, а це мільярди.

ДR
для Rokie

А Мукачівський аеропорт що нагадує? Його взагалі там нема.Є тільки його площа,котру дехто купив напевно вже давним- давно,а заодно і ужгородцям мера.

М
Маша

с любым рейтингом можно поспорить. Хорошо бы еще бы Свалява скажем или Берегово попали в этот или подобные рейтинги.

1
1

Закиди - "а що в Ужгороді краще" вбивають на повал. Мало того що мукачівці як барани мліють від консервації, так ще й за принципом - у себе хоч аби гади завелися, головне, аби у сусіда не краще. А потом дивуємося чого чудак через 15 років полону тесь у Тайланді повертається в Україну і бачить все те саме що й 15 років тому, а десь і ще й гірше.

R
Rokie

Трохи не забув про "Ужгородскій національний аеропорт" який нагадує злітну смугу в Камбоджії. Єдина відмінність - тут огороджено традиційним українським частоколом і натягнуто сітку.

R
Rokie

Невже все так погано в Мукачеві, а в Ужгороді - краще? Чи то в Мукачеві газ людям відключають?

С
СС

Тішить моє самолюбство той факт. що найкраще місто України 2010-року посіло наше (5-те місце). Таким містам не соромно поступитися. Хоча хотілося б і вберегти позицію ).

S
siti

Те, що Мукачево перестало належним чином розвиватися і навіть підтримувати те що вже зроблено не дуже стараються - це факт! Їздити по місту подекуди взагалі неможливо. Цікаво, коли востаннє наша влада пробувала проїхати на автовокзал, наприклад ?

1
123

Цього й треба було чекати. В Ужгороді змінилася влада. Гарна/погана - але вона реально змінилася і на хвилі зміни трохи привела до порядку місто. Може й мало, але ці зміни реально видно за рік. А які зміни у Мукачевв протягом останіх 3-5 років? Бруківка, по якій неможливо ані їздити ані ходити? Центр, який приводиться у порядок за рахунок малого бізнесу, котрому папірці не підписують поки разом з своїм 1-м поверхом не приведуть до ладу все що вище аж до стріхи? Фонтан, який 1 день працює, а 2 ремонтується? Світлофори, половина з яких не працює, а інша "вирубається" після кожного дощу? Знищенний амфітеатр? Захаращенний парк? Вбиті дороги? ОДИН супермаркет з працюючими у півсили холодильниками і третиною прострочених продуктів? Може мер що ледве третину підтримки має від тих що ГОЛОСУВАЛИ (а реально й 20% не буде)? А ми як барани - дерева, фестивалі, сажотрус... Мукачево давно законсервоване місто і поки світла у кінці тунелю не видно.

СС
Света с Ужгорода

Задрала меня уже эта война между городами я рада и за Мукачево и за Ужгород, они в десятке лучших. Это большой успех!

В
Валерій

UNG давайте краще від 120 і тоді жодного закарпатського міста ніколи не буде в рейтингу

U
UNG

Якісь єхидні коментарі від мукачівців в бік Ужгороду. Треба запропонувати "Фокусу" включати в рейтинг міста від 100 000 насення,тоді будете мати про що помовчати.

В
Валерій

Згоден з тим, що це дуже спірний рейтинг. Давайте разом проаналізуємо, що за рік відбулося в двох містах. Обидва міста перейшли майже на автономне опалення. В обидвох містах висадили багато дерев що додало в озелененні. Можливо в Ужгороді вищі зарплати, але і безробіття вище. З приводу фестивалів та інших культурних заходів то може в Ужгороді їх було більше але якщо проаналізувати саме масові заходи то обласний центр далеко позаду. Так само з відкриття атракцій. Порівняйте того миколайчика з нашим сажотрусом. мені здається що та різниця в 23 бали є дуже символічною.

2
234

единственный толк от этого рейтинга это то что погорелова подымится настрение. все прекрасно видят в каком состоянии город. а по поводу мукачева то уже как есть, хотя странновато

С
Слава

треба пишатися і Ужгородом і Мукачевом бо буде в нас більше туристів

СД
Староста Дмитро

Зате Мукачево було в пятірці, а Ужгород до пятірки так і не дійшов :)

ПС
Пішковцій Сергій

Чому рейтинг необ"єктивний? Рейтинг проводиться кілька років підряд, і закарпатські міста стабільно потрапляють в 20-ку

У
Унгварец

сейчас самое интересное кто первый погорелый или рата начнут везде рассказывать что это их заслуга. клоуны

О
Оля

та не может такого быть!

I
ISG

Рейтинг не об’єктивний.

Читайте також