Закарпатська влада закручує гайки гральному бізнесу

11
1

Депутати облради пропонують цьому видові підприємництва покинути міста і села

В Україні більшає жертв азартних ігор. Найчастіше, потрапивши в ігрову залежність, люди втрачають великі гроші, а іноді позбуваються й життя. У вересні в країні зафіксовано два випадки, коли молоді люди вкоротили собі віку через «награні» борги.

У громадській думці гральний бізнес однозначно має негативне забарвлення, посідаючи таке ж місце, як, скажімо, торгівля зброєю чи наркотиками. За статистикою, близько 75 відсотків гравців – це студенти і школярі, які дуже часто замість відвідування навчання пускають за вітром батьківські гроші.

 

Шефам одноруких бандитів фінансова криза лише на руку

 Динаміка прибутку гральної індустрії в Україні за останні три роки виразно зростальна: загалом на 15 % щороку. Ба більше – з поглибленням фінансових труднощів постійних клієнтів гральних залів побільшало, азартна істерія помітно зростає, що віщує цьому бізнесу ще більший виторг.

Безконтрольний розвиток гральних закладів призвів до того, що на сьогодні половина цього виду підприємництва є тіньовою. За приблизними підрахунками, річний прибуток королів ігробізнесу в Україні становить понад мільярд гривень. Його провадять ділки, які добре знають психологічні секрети масового втягнення людей до ігрової діяльності, замішаної на азарті. Вони добре розуміють, що потенційними гравцями залишаються діти й підлітки, чия психіка піддається різного роду впливам і які до того ж легко залучають своїх однолітків. Перша хвиля грального бізнесу накрила Україну 2003 року, коли патент на встановлення апарату коштував усього 700 гривень, а ліцензії взагалі не вимагалося. Потім колесо закрутилося ще швидше. На один патент узялися класти по кілька апаратів.

На сьогодні, щоби розпочати діяльність у гральному бізнесі, треба оформити дві ліцензії. Першу надає Міністерство фінансів України, і коштує вона 300 тисяч євро, іншу –  обласні державні адміністрації як орган ліцензування. Її вартість 255 гривень. Згідно з чинним законодавством, компанія, що володіє ліцензією Мінфіну, може отримати скільки завгодно її копій і відкривати нові зали. Тобто підприємець з одною міністерською ліцензією може відкрити скільки завгодно залів у будь-яких регіонах країни.

Однорукого бандита можна купи­ти за тисячу доларів. Жодних документів не потрібно. Вже за місяць апарат окуповується. Як правило, на кожен автомат підприємець зобов’язаний придбати торговий патент вартістю 350 гривень на місяць. Інакше підприємця можуть покарати мізерним штрафом – у 300 гривень. Конфіскувати автомат можливо лише за рішенням суду. Звісно, підприємцю легше заплатити штраф і «грішити» далі.

Ще одна прогалина в законодавстві, що дозволяє спритним підприємцям заробляти шалені статки, – некон­трольоване регулювання відсотка виграшу грального автомата. А також те, що відсоток цей зазвичай гравцеві не повідомляють.

Загалом за місяць роботи ігровий зал, у якому є 10–15 гральних автоматів, залежно від розміщення закладу в населеному пункті приносить власникові понад 10 тисяч доларів прибутку.

На Закарпатті нині 36 фірм провадять гральний бізнес, із них тільки 8 – місцеві. Офіційно в області працює 352 зали ігрових автоматів. Але ще чимало їх працює незаконно. Від діяльності ігрових залів бюджет області дістає мізер, адже 80 відсотків компаній, які роблять бізнес на Закарпатті, зареєстровані в Києві, відповідно й поповнюють податками столичний бюджет.

 

Закарпатська влада взялася самотужки дати лад ігросфері

 Вперше в державі цей бізнес намагалися взяти під контроль ще сім років тому, коли стало зрозуміло, що гральні автомати заполоняють міста. Разом із тим у ході кожної виборчої кампанії політики обіцяють «тільки-но, то й одразу» розібратися з нашестям грального бізнесу на населені пункти. Так, наприклад, у перші дні 2008 року Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вкотре зобов’язалася врегулювати діяльність цього виду підприємництва. Та віз, як то кажуть, і нині там...

За останні сім років до парламенту було подано 13 законопроектів, покликаних врегулювати гральний бізнес. Але жоден не ухвалений. Народний депутат України, член Президії Єдиного Центру Оксана Білозір пропонує запровадити тимчасовий мораторій на видавання ліцензій на організацію й проведення азартних ігор в Україні. Відповідний проект Закону України «Про впровадження мораторію на відкриття гральних закладів» № 3233 вона внесла до Верховної Ради. 
Документ також пропонує заборонити відкриття нових гральних закладів і встановлення додаткового обладнання у тих, що дістали відповідні ліцензії раніше.

Минулого року місцева влада деяких міст спромоглася виступити проти спритних бізнесменів, взявши під жорсткий контроль бізнес на азарті. На Закарпатті теж вирішити дати лад ігровим автоматам. У червні цього року голова облдержадміністрації Олег Гаваші видав спеціальне розпорядження «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів і гральних закладів у Закарпатській області та порядку контролю за їх додержанням». В області було сформовано комісію, яка наділена повноваженнями анульовувати ліцензії тих закладів, які нехтують правилами провадження грального бізнесу. На 20 листопада комісія здійснила 11 позапланових перевірок ліцензіатів і виявила кричущі порушення законодавства.

Недотримання правил у цьому бізнесі цього вівторка зафіксували спеціалісти комісії під час рейду гральними залами обласного центру. У багатьох закладах не було торговельних патентів на гральні автомати, власники більшості залів без будь-яких погоджень із органами місцевого самоврядування встановили цілодобовий режим роботи. Також фахівці комісії встановили, що чимало власників залів порушують і фінансову дисципліну, адже через касу проводять лише ... десяту частину виторгу! Інша сума осідає в гаманцях ґазд. Також є проблема з програмним забезпеченням одноруких бандитів – їх ніхто не перевіряє, тому нікому, крім власника, не відомо, який відсоток виграшу закладено і чи він взагалі передбачений.

Щодо порушників, то наразі обласною держадміністрацією видано роз­порядження про усунення недоліків суб’єктами господарювання. Якщо  вони цього не зроблять, з’явилься кардинальне рішення – про анулювання ліцензій.

 

GAME OVER?

 Нові умови провадження грального бізнесу на Закарпатті прийнято на останній сесії обласної ради. Депутати заборонили розміщення гральних автоматів на вулицях і площах, на вокзалах, ринках, на майданчиках для очікування громадського транспорту, а також у нежитлових приміщеннях багатоповерхових будинків. За новими умовами однорукі бандити не можуть розміщуватися ближче, ніж за 2 кілометри від дитсадків, шкіл, інших навчальних закладів та закладів охорони здоров’я, культових споруд. Ще одне нововведення: депутати запропонували місцевим органам визначити спеціальні території для розміщення гральних закладів за межами населених пунктів. 

На думку першого заступника голови облдержадміністрації, депутата обласної ради, голови обласного осередку Єдиного Центру Івана Балоги, зали з ігровими автоматами є некон­трольованими закладами, які негативно впливають на суспільну мораль і розбещують молодь. Тому доцільно їх винести подалі від населених пунктів. Обласна організація Єдиного Центру виступає категорично проти того, щоб ігрові заклади містилися поблизу шкіл, закладів охорони здоров’я, культових споруд. Саме тому на останній сесії обласної ради команда Івана Балоги ініціювала рішення, яке має на меті впорядкувати згадану підприємницьку діяльність на Закарпатті.

– Гральний бізнес уже давно став некерованим. Єдиний Центр однозначно виступає за заборону розміщення гральних автоматів на вулицях, площах міста та сіл. Ігрові автомати негативно впливають на розвиток нашого суспільства. Депутати обласної ради  прийняли рішення, згідно якого такі заклади мають розміщуватися не ближче, ніж за 2 кілометри від шкіл, – каже Іван Балога. – Однорукі бандити віднімають останні гроші в азартних гравців. Горе-підприємці, які роблять на цьому бізнес, не можуть не знати про наслідки. А це – розбиті сім’ї, банкрутство людей, які мають психологічну слабкість. Програють в автоматах і зарплати, і майно. Через пристрасть до азартних ігор калічаться людські долі. Люди нарікають, що міста перетворилися на суцільний гральний майданчик, і найбільше болить, коли захоплюються цим діти. Якщо ідею про перенесення грального бізнесу в спеціальні території за межі населених пунктів підтримає місцева влада – керівництво міст і районів, то на Закарпатті можна буде дати лад гральному бізнесу.

Олексій РОМАН, Ужгород

Коментарі

Р
рата

в мукачево напроти військового ліцею аж 3 ігрові зали напроти 20 і 1 шкіл по 2 зали ПОЧНЕМО БОРОТЬБУ ЯК ЗАВЖДИ з міста-героя МУКАЧЕВО

Читайте також