Закарпаття повертається у 90-ті?

2
18

За останні два місяці в ділових колах краю домінує настрій, який запанував в Україні либонь не через півроку після того, як президентом став Віктор Янукович. Його головні риси – страх, невпевненість та відчуття незахищеності.

Звісно, цей настрій не є визначальним. Принаймні, поки що. Та якщо проаналізувати публічні спори на Закарпатті за останні півроку, то важко не помітити, що сьогодні починає домінувати кримінальна складова у їх вирішенні.

Згадайте ситуацію навколо готелю «Закарпаття»: попри шалену напругу та силові методи (захоплення готелю, підпали авто), у вирішенні конфлікту кожна із сторін робила ставку, перш за все, на легальні способи, зокрема суд та медіа. Тоді йшлося про класичну спробу рейдерства.

Натомість у нападі на секретаря Ужгородської міськради Віктора Щадея та депутата облради Чабо Пейтера, підпалах майна працівника міськвиконкому обласного центру Маргарити Мощак прослідковується відвертий бандитизм. 

Усі постраждалі пов’язують кожен з інцидентів зі своєю професійною роботою. У випадку з берегівським підприємцем дехто натякає на політичний підтекст, адже Чабо Пейтер – член UMDSZ (Демократична партія угорців України) та найбільш вірогідний кандидат від цієї політсили на майбутніх парламентських виборах. Та за інформацією джерел Мукачево.net, напад був пов’язаний з кредитними зобов’язаннями бізнесмена. Багато берегівчан навіть сумніваються, що були дерев’яні битки, але це вже справа слідства.

Водночас, Віктор Щадей та Маргарита Мощак відкидають будь-які особисті чи бізнесові причини нападу, вказуючи виключно на власну громадсько-політичну позицію, яка заважає комусь. Інформації, яка могла б поставити ці твердження під сумнів, – Мукачево.net не знайшов.

Та слід наголосити, що у цих двох випадках йдеться не про чисту політику, а про позицію щодо власності, зокрема розподілу власності Ужгорода.

Сподіватися на те, що незабаром знайдуть зловмисників у кожній з справ – марно. З часу викриття та затримання бандитського угрупування Дікаєва, закарпатські силові органи майже не радують громадськість розкриттям гучних справ. Що вже казати про брутальну перестрілку у Великому Березнову. На тлі цієї справи історія з бомбою, яку возив двірник з одного суду в інший, виглядає трагікомедією.  

Власне, ось така робота правоохоронних органів є додатковим «драйвером» настрою 90-их. Часто, вони просто не захищають право та закон. З одного боку – це породжує страх, з іншого – розкутість злочинців.

Є питання і до виконавчої влади, яка мала би брати на себе роль регулятора, гаранта законності. Цікаво було б побачити ці її вміння, зокрема на прикладі конфлікту навколо «Єврокар»: тим паче, що першу заяву про утиски представники підприємства зробили саме у будівлі на площі народній 4 і, водночас, кожна з сторін – завод та прокуратура – готові доводити власну правоту.

Хай там як, але коли беззахисними виглядають публічні люди – підприємці та політики, то що вже казати про звичайних закарпатців.

Тому очевидно, що суть проблеми вже не у зміні еліт чи перестановці персоналій, а у системі, яка і на місцях чим далі більше втрачає людяність. І це дуже важливо розуміти напередодні виборів, бо вони пройдуть, але чи зміниться щось насправді.

Коментарі

F
Fredy

.... а може все таки ЄЦ???

F
Fredy

Подивіться хто у мукачеві головні рейдери. Усі вони взяли собі за кришу партібю нашого світлого президента. Бог парує! Лише би хоч що написати... Будь-ласка, назви прізвища цих "головних рейдерів", які кришуються ПР у МУКАЧЕВІ????!!!!

У
Унгварец

Тот кто защищает или оправдывает Януковича будет гореть в аду

Д
Детектив

Жаливо іди упий россолу із дурних грибів може тебе мало отпустить думаш кіть пишеш з разних айпішок то нико не розуміє ош то ти. ти сі айпішки уже давно попалив. Уже тя міліція глядать за ту базу шо ти бушко дав. вибори пройдуть і ти сядеш дурню

І
Іван

Чисту правду і точку написав Петро. Чую, що Балогу від бюджетного корита дручають, йой яка біда, скоро начнеться реваня, а за ці два роки все було окей, як в шоколаді. АФЕРИСТИ Балоги і їх слуги.

ЮЮ
Юрій Юрійович

Хто май великий рейдер у Мукачеві? Та кіть позирати із послідніх новин та тото точно Боднар Михайло і його гоп-компанія.То шо він наробив із простими людьми у мукачеві та усе мало му землі іусі органи мовчатьі щи го захищають-знають за шо довжні.

Б
Бізнесмен

Не треба робити з людей дурнів. І без цієї статті зрозуміло хто є хто. Усі кожен день з цим стикаються. Це життя по понятіям коли людей прямо грабують кожен день ці азарови і януковичі, напихають свої гаманці. Подивіться хто у мукачеві головні рейдери. Усі вони взяли собі за кришу партібю нашого світлого президента. Бог парує!

ТР
Тіпа регианал

Штабісти виджу за роботов з самого рана. лиш кавіль упили і уже коментять з 9 рана.Заболи сигіні ко сесь безпридєл чинить а ко усе держав порядок

З
закарпатець

Чи погана сьогоднішня влада? Так. Згадаймо вибори 2010 року. Згадаймо про масовий підкуп виборців з боку ЄЦ. Що зробила міліція і прокуратура, що запобігти цим протизаконним діям, які привели до спотворення результатів виборів. Нічого. Віктор Балога навіть отримав пост Міністра МНС, а його братик Іванко став головою облради. Пора вже навести лад з цим питанням.

ВМ
Великий МАО

Не знаю чи це Петро чи Жаливо чи хтось інший але він правий знову починається заказуха мочіть ПР Ми памятаємо хто кого називав БАТЬКОМ А пані Марії скажу що пані Тетяна прийшла в РАГС після помаранчової революції тому вам слід написати голові облради Балозі Івану що їх люди погані

М
Макс

Многим регионалам живется еще хуже чем некоторым опозиционерам. Никто уже не подбирает слов, потому что власть просто озверела

Е
Експерт

Жаливо ти такий смішний што тя нараз видко так што не мусай ся петром називати. Ай бо ти розумієш ош дурка за тобов плаче уже давно нє?

П
петро

Почалися "заказухи" на Мукачево нет. Напевно правда що Балозі Янукович показав на двері з кабміну. Тепер знову по М-студіо, Старому замку, та на цьому сайті буде звучати Янукович та ПР це бандити, а Балога та ЄЦ порядна людина.Взують народ 100 гривневими купюрами, а після виборів знову Янукович молодець і тд... Згадайте як було у 2004,2006,2009,2010, Як Чалі та інші були бандитами від СДПУ(о) у 2004, а стали Благодійниками,меценатами і підприємцями у 2009!!!А народ це бидло яке можна купити на слідуючі 5 років!!!

9
911

Ребята,то что мы знаем и видим это только верхушка айсберга,все на самом деле хуже...живем как средневековье! Но тут дело не только в теперешней власти,псевдо оппозиция тоже играет в свою игру в которой простые люди даже не пешки...про выиграно-проигранную оранжевую революцию вообще молчу... и если кто скажет что есть явный выход с данной ситуации то этому человеку можно спокойно НЕ ВЕРИТЬ! Тотальная коррупция и не желание в заимствовании идей развитых стран сейчас главная проблема!Далеко ходить не надо!Но людей не поменяешь!Всем удачи!

ТД
Тужанський Дмитро

Знаєте, але ж є ситуація, коли звичайними закарпатцями зацікавиться інший звичайний закарпатець заради наживи і так далі, і тут вже обмаль гарантій на захист від правоохоронців сьогодні. На жаль

V
vvv

"Хай там як, але коли беззахисними виглядають публічні люди – підприємці та політики, то що вже казати про звичайних закарпатців." - а пояснюється дуже просто: коли "публічні люди – підприємці та політики" почнуть добровільно ділитися з силовими структурами. коли будуть відстьогувати "долю" - то і захист отримають від тих же силових структур. А про простих звичайних закарпатців - то з ними просто цим структурам нецікаво займатися, хіба що, якщо хтось наважиться звернутись за захистом, то вони так його "захистять", щоб більше ніколи бажання такого не виникало.

М
Марія

Цеабсолютна правда. Ми,, прості громадяни зовсім не захицені державою. Маленькі державні бюрократи скрізь і всюди. Недавно мені потрібна була "бумажка" з РАГСУ. Я пройщла через неймовірну стіну бюрократіі в М.Іршава, а Бумажку так і неодержала, бо там сидить якась Татяна великикий начальник відділу...."ВОНИ ЇХНЯ ВЕЛИЧНІСТЬ"приходять на роботу на пів години пізніше, а потім ще 30 хвилин треба двадцятьом чоловікам зачекати іт.д. І хоч ти трісни.... Якийсь дебілізм... Ніколи з такими людьми не зустрічалась. Люди добрі!!! Що ж це робиться в Державі?????? Чоьу твкі люди займають посади та щей знущаються над нами??

Д
Довбуш

Ну це "розарій" проблем - "маленькі квіточки" зустрічає кожен в повсякденному житті, коли влада в першу чергу і є терористом №1 - вона кожен день робить "малі покращення" , а невдячний народ цього не оцінює... тоді в хід іде не тільки сила ... є набагато витонченіші способи !

Читайте також