Замок під Мукачевом захищатимуть гармати (ФОТО)

15
11

Для туристів у Сент-Міклош з’являться нові розваги зі славного минулого.

Нещодавно орендатор замку «Сент-Міклош», що у Чинадієві, Йосип Бартош відправився у нетривалу мандрівку на береги Дніпра. Туди його покликав далекий родич Андрій Бартош, який працює журналістом у запорізькій газеті.

Минулоріч довідавшись, що Йосип Бартош проводить реставрацію середньовічного замку, він розповів про це у себе на батьківщині й знайшов відгук у добрих людей, які вирішили допомогти у відновленні замку на Закарпатті. Українська культура могла би стати одним із найпривабливіших туристичних місць у світі, якби ті старовинні пам’ятки, що збереглися, отримували належне державне фінансування. Проте ще не зникли у нас справжні меценати і поціновувачі історичної минувшини, які власним коштом здатні допомагати відновлювати справжні раритети. 

Так, народний депутат України із Запоріжжя Валерій Крайній домовився з майстрами запорізького заводу ПАО «ЗАЗ» про виготовлення макетів гармат зразку XVII століття. Близько двох місяців працівники цеху виготовляли форми і виливали чавунні макети гармат. 28 листопада на острові Хортиця, що у Запоріжжі, в урочистій обстановці вони були передані для експозиції в Чинадіївському замку. Вручаючи гармати, Валерій Крайній сказав, що «таке символічне вручення експонатів у центрі козацької слави стало ще одним доказом того, що Україна єдина і кожний з нас готовий допомогти один одному, в якому би кінці країни ми не знаходилися».

Директор історико-культурного центру «Запорізька Січ» Михайло Левченко і народний депутат України Валерій Крайній показали гостю із Закарпаття відтворений на острові фрагмент колишньої славетної української пам’ятки, провели для нього невеличку екскурсію, а сучасні учасники народного театру-студії за символічним ритуалом  посвятили Йосипа Бартоша в козаки.

Три невеличкі метрові гармати з історичними запалювачами вже прибули в Чинадієво. Зараз вирішується місце, де знаходитимуться експонати. Готуючи дерев’яні лафети для встановлення гармат, Йосип Бартош сказав, що в епоху Контрреформації, коли жила княгиня Ілона Зріні й мужньо захищалася від нападів військ імператора Леопольда Габсбурга, гармати виконували дуже важливу роль. Привезені експонати зброї є фактично зразками похідних гармат, які, маючи довжину близько 1 метру, використовувалися під час бойових маршів вояками різних армії. Їх на озброєнні мали як трансільванські угорці, так і запорізькі козаки, польська шляхта і російські царські полки.

Цей історичний період другої половини – кінця XVII століття характеризується гострою політичною боротьбою тогочасних можновладців. Сьогодні треба вивчати історичну минувшину такою, якою вона була. Лише таким чином наші сучасники зуміють краще зрозуміти причини колишніх подій і зробити для себе правильні висновки.

 
 
На фото: Осип Бартош і Євген Шаповаленко демонструють привезений екземпляр гармати

Коментарі

М
М-да

Да, діла. Один реально піднімає замок. Настоящий. А інша й папірьовому раду дати не годна

РМ
Редакція Мукачево.net

Шановні читачі, все ж, попри заданий на початку тон "дискусії", будьте коректними у висловлюваннях.

ПБ
Пан Баклажан

О, так - хто ж не знає нинішню керовницю "Паланку" ? Втілення журналістської майстерності! Колись її плахтами, перенесеними із звітів відділів ОДА на газетний папір, зачитувалось все Закарпаття. Проценти надоїв, зростання обсягів цеглин на душу населення - всі ці шедеври пера хоч на факультеті журналістики як взірець викладай...

НБ
Нотарь Беня

Дмитро, дуже добре, що ти розповів про цю розмову. Тепер все стало на свої місця... І всім зрозуміло кому де яке місце) Газета "Ст.Замок" давно вже скотилася нижче нікуди, а тепер ще "оскотилася" (пробачте за каламбур). На жаль. А казати про старшу людину (тим паче відомого дослідника минувшини - подяка йому від багатьох закарпатців за першу змістовну книжку про Мукачівський замок), що він пише "дурь", насмішливо називати "генієм" - великого розуму не треба...

ТД
Тужанський Дмитро

Зізнаюся, не чекав подібного коментаря під статтею, тому як тільки його побачив, відразу зателефонував головному редактору газети «Старий Замок», з якою співпрацюємо вже не один рік. На жаль, мені підтвердили, що цей коментар є дійсно, так би мовити, офіційною позицією редакції. Особисто мені не дуже зрозуміло, для чого було озвучувати його саме у такий спосіб (зміст не коментуватиму). До цього будь-які питання ми вирішували конструктивно в телефонному режимі. Мені, як головному редактору Мукачево.net прикро, що так сталося, але як вже є. Головне, що у замку «Сент-Міклош» тепер будуть справжні гармати)

Ч
читач

"Старому Замку" - якщо це дійсно офіційний коментар редакції, то хочеться побажати, аби там свої внутрішні пролеми вирішували внутрішньо, а не в коментарях. Про зарплату тут з ясовувати - взагалі якось гидко.

О
Олесь

Людина робить добру справу. Такий замок відновити, та ще за свої кошти. Хай щастить Бартошу і усім хто допомагає в його справі. Слава Україні !!!!

Ж
Журналіст

А хто це писав від Старого замку? Може це просто прикол

Ф
Філолог

Як не гарно закидати комусь безграмотність, коли й у самого не все гаразд. Прийменник "по" в українській мові застосовується лише в особливих випадках, тому не по зарплату, а за зарплатою. Хай щастить воїнам пера.

СЗ
Старий Замок

Браво Олексію Філіппову і Мукачево.нет.! Геній написав матеріал для Старого Замку, де працює і отримує зарплату, написав, як завжди, безграмотно. На зауваження довести до ладу, образився і віддав "шедевр" Мукачево.нет. Де особливо не читали, а вліпили всю дурь як є. Вітаємо! Олексія Філіппова просимо до Мукачево. нет і по зарплату звертатися. А Мукачево.нет ще могло б підібрати картинку "Української культури, яка могла би стати одним із найпривабливіших туристичних місць у світі", як написано у Філіппова. Хотілося б побачити як це місце хоч у непривабливому вигляді, але в принципі виглядає.

DB
Derceni banda fire mane

вот се газда замку а не тот што був і є у паланку. молодець . congralution .

Читайте також