Зупинити “війну на дорогах”...

4
0

Цьогоріч у дорожніх аваріях загинуло понад 2100 українців

Мабуть, всю Україну потрясла звістка про страшну травневу  автопригоду в Харкові, під час якої водій джипа, у крові якого виявили чималу дозу алкоголю, розчавив на трамвайній зупинці шість невинних людей, у тому числі й двох дітей. Ця трагедія змусила вже вкотре заговорити про лихо, котре іменується дорожньо-транспортним травматизмом.

І ВІЙНИ НЕ ТРЕБА...

Статистика автопригод в Україні нагадує фронтові зведення. Торік у 62000 ДТП загинуло 9481 та травмовано 77000 співвітчизників. Цьогоріч маємо вже понад 2106 нових смертей. На Закарпатті ситуація хоч і не така катастрофічна, проте і в нас, за інформацією начальника УДАІ УМВС полковника міліції Олександра Яцканича, з початку року у 243 дорожньо-транспортних пригодах 41 особа загинула та 281 травмована. Ось найбільш резонансні випадки.

Опівночі 8 січня на 777-му кілометрі автодороги державного значення Київ-Чоп водій автомобіля ВАЗ-2101, рухаючись у напрямку Мукачева, допустив зіткнення з іномаркою “Опель-Вектра”, водій якого намагався повернути наліво. Від потужного удару ззаду “Опель” кинуло на зустрічну смугу, де він зіткнувся з автомобілем “Дейво-Ланос”. Внаслідок ДТП травми різного ступеня важкості отримали шість осіб.

На Тячівщині 16 лютого близько 17.00 автомобіль “Дейво-Ланос”, за кермом якого перебувала жінка, виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся зі ще одним “Ланосом”. Обидва водії та два пасажири отримали тяжкі тілесні ушкодження.

Вночі 24 лютого в селі Свобода Берегівського району п’яний водій мотоцикла без реєстраційного номера, 23-річний місцевий житель, скоїв наїзд на двох неповнолітніх, хлопця та дівчину, котрі йшли дорогою. Внаслідок зіткнення і  водій, і його жертви у важкому стані потрапили у лікарню.

Ще одна ДТП за участі жінки-водія трапилася 14 березня у Рахові. Громадянка Б., не впоравшись з керуванням “Ланоса”, наїхала на дерево. І сама покалічилася, і три її пасажири постраждали.

  Близько 11.45 20 березня на автодорозі Мукачево-Рогатин у селі Залуж водій “Жигулів” врізався в автомобіль “Джилі” китайського виробництва. Під час цієї аварії водій та пасажир “китайця” від отриманих тілесних ушкоджень загинули на місці...

Ще одна трагедія сталася рано-вранці 7 квітня у селі Ключарки Мукачівського району. Водій легковика “ВАЗ” не впорався з керуванням, зїхав у кювет, де врізався у залишки залізобетонної огорожі. У салоні авто були пять пасажирів. Одна пасажирка загинула на місці пригоди, а решта опинилася на лікарняному ліжку.  

На щастя, цьогоріч кількість загиблих і травмованих у ДТП порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилася, відповідно на 29,3 і 22,2 відсотки. Водночас, через низьку транспортну дисципліну учасників дорожнього руху аварій побільшало у чотирьох містах та районах області, зокрема в Ужгороді, Воловецькому, Берегівському, Хустському та Міжгірському районах. У двох особливо тяжких ДТП один краянин загинув, 11 травмовано. Хоча торік таких страшних аварій ми мали 5 -- із 12 загиблими та 20 покаліченими людьми.

Поліпшити ситуацію з дорожньою аварійністю, за словами полковника Яцканича,  вдалося передовсім завдяки активізації роботи Державтоінспекції краю. Щодоби на чергування в області заступає близько 30 нарядів ДАІ у складі 60-80 працівників міліції. Нерідко інспектори залучаються до чергувань за рахунок особистого часу. Однак людей катастрофічно бракує. На переконання начальника УДАІ, необхідно ще хоча б 50 працівників, аби більш-менш перекрити основні дороги.

З 10 січня в Україні триває оперативно-профілактична операція, основна мета якої -- наведення порядку на дорогах задля зниження дорожньо-транспортного травматизму. А про те, наскільки небезпечними є українські автошляхи, свідчить статистика. Так, з початку проведення операції міліція задокументувала  350 тисяч порушень ПДР, за які законом передбачено позбавлення права керування транспортними засобами. Зокрема, задокументовано близько 135 тисяч випадків керування водіями автотранспортом у нетверезому стані. На виконання рішень судів у майже 64 тисяч любителів випити за кермом  вилучили посвідчення водія. Ще 12 тисяч аналогічних справ -- на розгляді в судах.

Активізували роботу в цьому напрямі й закарпатські стражі доріг.  Працівники ДАІ області  виявили 65034 порушення правил дорожнього руху, затримали 3127 пяних водіїв. 2500 з них суди  позбавили водійських прав. Однак усім зрозуміло, що ситуацію кардинально не виправити без збільшення розмірів штрафних санкцій щодо порушників ПДР.

ГРОШИМА БИТИ...

-- Нині особливо актуальною є необхідність ухвалення змін до законодавства про дорожній рух,-- переконаний міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. -- Сподіваюсь, що відповідний законопроект буде розглянутий першочергово. Адже кожен день затягування розгляду цього питання губить чиєсь життя, бо на сьогодні недостатньо реальних важелів впливу на недобросовісних учасників руху, які становлять небезпеку для людей.

А й справді, кого злякають 8-17 гривень штрафу за порушення, і навіть 340 -- за пияцтво? Власники “тачок”, вартість яких сягає десятків тисяч доларів, з цього тільки сміються.  Ужгородська влада, наприклад, спільно з ДАІ нарешті перекрила бетонними плитами вїзд на набережну. То й що? Порядні водії належно зреагували, а негідники... Обїжджають ці плити просто по тротуару, розганяючи школярів та мам з дитячими візочками! Як зізнався начальник УДАІ, уже й заступник губернатора робив йому зауваження з цього приводу. Мабуть, доведеться   наряду ДАІ  постійно контролювати той “бетон”. А був би штраф не 17, а хоча б 170 гривень, то добряче б подумали, чи їхати за такі гроші на каву по Корзо...


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також