Друзі по нещастю, або Півтори тисячі тонн преміксу лежать просто неба на Сумщині

5
0

Шлях преміксу проліг з Угорщини через Закарпаття до Середино-Буди, що на кордоні Сумської області. Речовину мали утилізувати в Шостці, але справа до цього не дійшла. Небезпечні для здоров’я людини відходи просто розрівняли на території заводу металургійного обладнання.

На території заводу премікс вивантажили 3 роки тому. Запевнили: речовина безпечна і навіть корисна - при спалюванні утворюються компоненти для виробництва будівельних блоків. А ще нею можна опалювати оселі. Дехто спробував.

Ірина, мешканка Середино-Буди: «Во-первых, дым шел какой-то непонятный из труб. У многих болела голова. То есть люди чувствовали какое-то недомогание. Возможно, это были последствия того, что они использовали его как топливо».

Юрій Крюковський бачив, як розвантажували токсичні відходи - з вагонів витягували щось у поліетилені та висипали на купу просто неба. Далі вже працювали бульдозери.

Юрій, працівник котельні: «А сейчас оно выравняно около котельной, хотели яму выкопать и туда, но запретили - сточные воды. И его разбросали по заводу, оно сейчас лежит там».

Яка нині ситуація з відходами – спробували дізнатися у керівництва заводу металургійного обладнання. Проте журналістам вхід заборонено. Втім, як і міському голові. Мовляв, підприємство у стані ліквідації.

Микола Харитоненко, міський голова Середино-Буди: «На завод металлургического оборудования было завезено порядка 27 вагонов этого премикса. Было сказано, что это готовится на утилизацию в город Шостка на предприятие, которое занимается утилизацией отходов. По неизвестным причинам, это все осталось у нас на заводе».

Кажуть: тут вже побували і міліція, і СБУ. Криміналу не знайшли. Натомість результати експертизи столичного Інституту екогігієни та токсикології свідчать про велику небезпеку зберігання цих відходів, ще й просто неба.

У документі, що маємо на руках – результати експериментів на білих щурах. Потрапляння речовини на шкіру викликає почервоніння та запальний процес. У кролів – подразнення очей. Отож, фахівці рекомендують захоронення відходів на спеціалізованих полігонах чи утилізацію.

Щоправда, у паперах – жодного згадування про премікс. Відходи класифікують, як «Модифікатор МГ». Екологи запевняють: це не помилка, а радше один з варіантів дешевого ввезення заборонених речовин.

Сергій Лустенко, представник екологічної організації: «Завоз отходов в Украину стоит по другой классификации. И вообще, есть соглашения, по которым его завозить в Украину нельзя. Это ход специальный, который делают фирмы, завозящие эти отходы из-за границы в Украину и просто заменяют слово «отходы» на такое понятие, как «модификатор». Все анализы указывают на превышение в несколько сотен раз вредных составляющих веществ».

Місцева влада занепокоєна - після ліквідації заводу майно розпродадуть, а півтори тисячі тонн токсичних відходів залишаться. Утилізація ж однієї тонни обійдеться у 10-15 тисяч гривень. А коштів на це немає.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також