«Джинсові» політики. Досвід Закарпаття

9
9

Чим ближче до парламентських виборів 2012 року, тим сторінки все більшої кількості ЗМІ нагадують «глянець». У тому числі – закарпатських. Однак, головними героями на них є не бренди чи селебретіс, а політики.

Йдеться про публікації, які вирізняються особливою бездоганністю щодо репутації того чи іншого політика. Окремі з них є відвертою «джинсою» – замовними матеріалами у вигляді прихованої реклами.

Чітко відрізнити «джинсу» від повідомлень прес-служб вкрай важко. Зазвичай, вона є їх різновидом. 

Ці матеріали вирізняються трьома ключовими рисами:

- масовість появи у ТОПових місцях видань практично без змін змісту;

- ці ЗМІ відбираються заздалегідь за чіткими критеріями – географія, тираж або відвідуваність ЗМІ, ангажованість, уподобання читачів, тощо;

- публікації є простимульованими, але рекламна природа їх часто приховується (у тому числі через те, що не завжди йдеться про фінансову складову);

В Україні, у тому числі на Закарпатті, «джинса» з’явилася слідом за «темниками» через більшу адаптованість до нових умов – більш демократичних, які настали після Помаранчевої революції.

З наближенням виборів усе більше публікацій нагадують саме цей формат. За спостереженнями Мукачево.net, яке також є потенційним учасником процесу поширення «джинси», а не стороннім спостерігачем, найбільше її зараз в пресі та Інтернеті.  На закарпатському телебаченні «джинси» практично нема через: а) малу кількість каналів; б) їх жорстку централізацію; в) ціну замовлення.

Найактивнішими замовниками сьогодні в області є:

  • Партія УДАР Віталія Кличка;
  • Фронт змін;
  • Наталія Королевська, яка активно розвиває власний політичний проект;
Хоча не тільки вони. До редакції Мукачево.net зверталися представники й інших політичних сил. Зокрема, особливу активність напередодні мерських виборів проявляли команди Миколи Жолтані та Володимира Приходька.
 
Зазвичай, за допомогою «джинси» політики намагаються вбити відразу двох зайців: з одного боку, швидко компенсувати брак публічної ваги, з іншого – сформувати потрібний образ у ЗМІ, тобто позитивний.
 
У закарпатських осередках партій так-званого другого ешелону (перший – Єдиний Центр, Партія регіонів і можливо БЮТ, але з останнім зараз нічого не зрозуміло) після місцевих виборів пройшли ротації лідерів, і з’явилося чимало нових, охочих заявити про себе.
 
Дехто використовує «джинсу», щоб повернутися з далекого минулого. Протягом останніх років це систематично робить Віктор Медведчук, періодично нагадуючи про себе. Потуги одіозного політика вправно фіксує видання «Українська правда». Зокрема й останні.
 
Минулого тижня по всій Західній Україні було розміщене «джинсове» інтерв’ю Медведчука, в якому він заявляє про нереалізовані амбіції. «Українська правда» написала про 10 видань, які синхронно розмістили цей матеріал, й згадала про одне закарпатське – газету «Фест». Іншим була газета «РІО». Як вдалося дізнатися Мукачево.net, про все домовлявся центр «Правова держава», засновником якого і є політик. 
 
Відразу після появи публікації в області заговорили про участь одіозного політика у виборах 2012 від одного з шести мажоритарних округів Закарпаття. Подібні розмови виникають щоразу після запуску подібних «інформаційних хвиль». Однак майже відразу затихають, й щоразу все швидше, оскільки за «джинсою» нема жодних реальних дій та багате минуле.
 
«Джинсовий» досвід Віктора Медведчука є чи не хрестоматійним для всіх політиків, у тому числі закарпатських, які сподіваються, що кількість відретушованих фото та «солодких» текстів у ЗМІ конвертують в голоси на виборах.
 
 
PS. Це як з рекламою у Facebook: чим менше ти цікавиш читачів, тим дорожче вона тобі обходиться)
 
До речі, за інформацією «Української правди» розміщення одного інтерв’ю Віктору Медведчуку коштувало від 8 до 10 тисяч гривень.

Коментарі

М
Мукачівець

Взагалі не розумію деякі речі, вважаю, що треба платити за голоси виборців.

Q
QQ

І мукачево нет теж учасник цього «Джинсу» - люба інформація про людину яка може приблизитись до чорного піару теж в політиці приносить певний прибуток, но якщо ще і мож мусолити і знову на вуста поставити людину то успіх ця стаття досягла. Припущення чи буде балотуватись на виборах Віктор Медведчук запускає певний ланцюг реакцій читача. Ми припускаємо що хоче балотуватись а він спростовує спочатку, ближче до виборів характер статей має змінитись залежно від рішень піар команди.

РМ
Редакція Мукачево.net

Формат дайджесту ми обрали свідомо.

СС
Сікора Степан Ілліч

Шановний авторе, шановна редакція! Ще раз порівняйте дві статті: свою і з "Української правди". Компіляція очевидна. А взагалі, тема актуальна.

РМ
Редакція Мукачево.net

До Степана Сікори: Яким ще плагіатом? На статтю УП ми посилаємося.

СС
Сікора Степан Ілліч

Для чого займатися плагіатом. Порівняйти дану статтю з публікацією на "Українській правді": Король "джинси" Віктор Медведчук від 21 грудня 2011 р. І все стане зрозумілим. Можна було б написати щось цікавіше. А так?...

РМ
Редакція Мукачево.net

Це як?

Ф
ФЕСТ

матеріал з типу...рокриття банди в піонерській організації

Ш
Шоні

всі давно продали

Читайте також