Масаж – як стрибок у розвитку,

94
0

або Чому дітям до року спеціалісти рекомендують щонайменше тричі пройти десятиденний курс масажу

За місяць після народження лікарі прописали моєму синові масаж для загального розвитку організму. Невропатолог порадила: ще краще з плаванням. Як це поєднати, та ще й взимку (саме на цю пору випали процедури) – я довго сушила голову. Аж доки одна знайома, за нею інша, а так і третя-четверта не порадили… дядю Славіка. Виявилося, що Мирослав Попадич – відомий ужгородський дитячий масажист, який до того ж учить малюків триматися на воді. Спілкування з ним – саме задоволення, бо про цікаве говорить з власного понад двадцятирічного досвіду.

 – Пане Мирославе, перше, що цікавить будь-яку маму, – звідки маєте навички дитячого масажу, як давно на цьому знаєтеся, чи потрібна спеціальна освіта?

– Певна річ, людина, котра робить масажі, мусить мати відповідну освіту, бо має добре знати будову організму, як працюють  органи й системи, як впливають на них нервові рецептори, які закінчуються в шкірі людини і під час стимуляції чи подразнення дають певні сигнали. Я ж займаюся дітками вже більше 20 років, маю спеціальну освіту. На прохання матусь приходжу до малюків додому.

– Для чого потрібен масаж? Особливо з такого раннього віку? В уявленні дорослого масаж доречний тоді, коли треба якусь проблему відкоригувати.

– Як лікувальний засіб масаж  відомий з давнини. При систематичному його застосуванні поліпшується функція рецепторів провідних шляхів, посилюються рефлекторні зв’язки кори головного мозку з м’язами і судинами. У рецепторах шкіри і в м’язах виникають імпульси, які, досягаючи кори головного мозку, тонізують центральну нервову систему, унаслідок чого підвищується її регулювальна функція в роботі систем і органів. Тому загальний розвивальний масаж рекомендується всім здоровим дітям до одного року для формува­ння всіх основних рухових навичок – таких, як сидіння, повзання, стояння, ходіння. Я навіть рекомендую його тричі до року: в 2–3 місяці, коли дитина починає тримати голівку, потім десь місяців у 6 – для сидіння, і в 10–11 місяців, коли дитина починає ходити. Зазвичай після курсу розвивального масажу дитина робить знач­ний стрибок у розвитку.

– А чи робите лікувальні масажі?

– Звичайно, так званий оздоровчий масаж рекомендований при різних проблемах – дисплазії тазостегнових суглобів, зміни тонусу м’язів, кривошиї, деформації кінцівок тощо. У такому разі більша увага приділяється окремій частині тіла.

– А чи може мама сама виконувати такий масаж?

– Так, але для цього треба справді знати, що і як робити, аби не завдати дитинці більшої шкоди. Тобто, годиться знати основи масажу, проводити його дуже обережно, але й не шкодувати малюка. І змиритися з тим, що для виправлення проблеми доведеться довго й наполегливо працювати. Приміром, є дітки в Ужгороді, якими я з дня на день займаюся по два-три роки. Деякі захворювання можна вилікувати лише систематичними заняттями.

–  Малюк дуже гарячий під час масажу – це добре чи ні?

– Під час процедури в дитини, чи навіть у дорослої людини, внутрішня температура тіла може підвищитися на цілий градус! Але це добре: під час масажу утворюється енергія, яка використовується організмом, а під час «згорання» цієї енергії виділяється рідина. Так, безперечно, може, десь виходять і корисні речовини, але здебільшого – це шлаки. Ось придивіться, чи пітніє ваша дитина після масажу?

– Пітніє…

– І дуже добре. Це означає, що в тілі малюка відбуваються потрібні для його розвитку процеси.

– Тобто масаж стимулює обмін речовин?

– Так, масаж дає багато чого: обмін речовин при­швидшується, усі нервові закінчення, що, як відомо, підходять до шкіри, активізуються, «запускають» процеси розвитку організму. Завдяки масажу розминаються всі м’язи, навіть ті, які зазвичай дуже мало й дуже рідко задіюються.

– А як дов­го тримається підвищена температура тіла? І чи не шкодить вона маленькому організмові?

– Ні, до того ж за 10–12 хвилин зазвичай повертається до норми, а за півгодини з дитиною можна навіть іти гуляти на вулицю. І спатиме після масажу малюк міцніше. Ось тільки годувати дитинку безпосередньо перед процедурами не варто.

– Скільки хвилин в ідеалі  повинен тривати масаж?

– Як і будь-яке фізичне навантаження: за 18–22 хвилини інтенсивних тренувань починають згорати вуглеводи; на 30-й хвилині – білки, і лише після 40–42-ї – жири. Тому для того, аби досягти якогось ефекту під час масажу чи навіть, приміром, маючи намір схуднути, треба врахувати, що десятихвилинні вправи – це так, розминка «для апетиту». Аби ж  досягти спалювання жирів чи виведення шлаків, треба займатися щонайменше годину-півтори і не рідше, ніж тричі на тиждень.

 Про аква-треніг та здорову націю

– Пане Мирославе, ви ще вчите діток триматися на воді. По-сучасному це аква-тренінг?

– Дитина ж розвивається у воді, тому плавання і відповідні рефлекси в ній зберігаються ще кілька місяців після народження. Зазвичай три-чотири. Якщо підтримувати це, то дитина навіть до року може спокійно плавати, але для цього потрібні умови. Бо якщо ще з дво-, тримісячною дитинкою легко поплаваєте вдома у ванні, вона там поміщається, то вже малюку у рік місця мало, він хапатиметься за бічні стінки руками, намагатиметься стояти... Тобто просто потрібна або дуже велика ванна, або басейн.  

– А для чого власне лікарі рекомендують дітям плавання? Що воно дає?

– Воно дуже добре загартовує і розвиває, та й зазвичай діти плавати просто люблять. Призначається здоровим малюкам, а також показане при підвищеному тонусі м’язів, нервозності, високій нервово-психічній збудливості. До того ж вода знімає напругу, розслаблює – поліпшується загальний стан дитини.

– Що дитина повинна вміти у воді?

– Має навчитися тримати рівновагу, фактично під час плавання повинен виникнути зв’язок між головою й тулубом, тулубом і ніжками. Не так уже й часто, але трапляється, що дитина вже з першого сеансу починає триматися у воді, тобто голівка не занурюється, а ручки й ніжки розставлені в боки, як у жабки. Це свідчить про хороший фізичний розвиток дитини, вміння відчувати й тримати рівновагу. Переважна частина діток опановує це з 5–6-ї процедури, але це теж добре.

– Ви стільки років займаєтеся дітьми... Чи змінюються вони?

– Відзначив би те, що нині діти народжуються дуже розумними. Вони більш розвинуті, ніж були малюки 20 та навіть десять років тому. Це в Радянському Союзі існувала методика дітей до півроку, а іноді й до 7–9 місяців, тримати спеленутими, як дерево. Така практика прийшла зі східноазійських вчень: робилося все для того, аби людина росла покірною, не вибивалася «з колії». Сучасні підходи до розвитку дитини диктують інше, і ви це самі можете побачити: нині вже від народження  дитинку вдягають у штанці й сорочечки, малятко може вільно рухатися, махати ручками, ніжками, а відповідно – й розвиватися.

– Чи відрізняється нинішнє молоде покоління від поперед­нього саме щодо здоров’я, фізичного розвитку?

– Так, і не в кращий бік. Років двадцять тому лише двоє з десяти дітей мали якісь проблеми, то нині ледь не навпаки: чи не вісім-дев’ять із десяти мають якісь відхилення. Чим це пояснюється? Та всілякі можуть бути причини, насамперед власне те, що впливає на народження дитинки: і родова діяльність матерів останніми роками значно послаблена, може, й екологічний чинник на це накладається, і ще багато чого.

– А дорослими займаєтеся? – питаю насамкінець, маючи намір напроситися й собі на лікувальний масаж.

– А на дорослих часу бракує: весь час оці маленькі сонеч­ка займають... – каже Мирослав, і усмішка розливається на його обличчі. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також