На закарпатських водоймах потопаючих рятувати нікому

11
0

Від проблем на воді закарпатців цього літа вберігає хіба що погана погода

 

Ситуація з облаштування українських водойм для відпочинку з року в рік не те щоб покращується, навпаки – лише погіршується. Як вдалося переконатися Мукачево.net, Закарпаття – не вийняток.
 
Хороших басейнів, в яких можна плавати, а не просто відмокати, – вкрай обмаль. І ті переповнені, або з захмарними абонементами. 
Тому, в час невблаганної спеки, закарпатці шукають, у яке водоймище зануритись – і, на жаль, часто розплачуються життям.
 
Мукачево.net дізналось, як на Закарпатті купатись і де ті пляжі, що визнані відносно безпечними. 

Найбільше цього року втратила Мукачівщина

Станом на кінець липня на Закарпатті офіційно втопилося 17 людей. Шестеро з них – неповнолітні.  На щастя, цифра значно менша, ніж минулорічна за той самий період. На той час вода забрала з собою 38 життів закарпатців. Хоча і пляжний сезон цього року кілька разів переривався зливами. Тому говорити, річки та озера стали безпечнішими – не доводиться. 
 
Найбільше нещасних випадків припадає на Мукачівський район: вже 4 цьогоріч, проти 2 у минулому. На момент підготовки матеріалу, тіло одного з закарпатських утоплеників так і не знайшли. 
 
Сумний приріст відбувся тільки в Мукачівському районі (з 2 у минуому році до вже 4 в цьому) і на Міжгірщині (з одного до двох).
 
У більшості випадків причиною трагедій стає людський фактор. Люди не дотримуються елементарних правил техніки безпеки, нерідко йдуть до води п’яні та плавають у місцях, де сильна течія чи значний перепад температур. 
 
На жаль, не слідкують закарпатці і за своїми дітьми. Усе Закарпаття було шоковане, коли на Ужі, поблизу Пішоходного мосту, втонув 10-ти річний хлопчик. Інцидент стався на місці, найбільш звичному для купання серед ужгородців. Однак врятувати хлопчину було нікому. Поки прибіг випадковий рибалка, було вже пізно. 

Рятувати нікому

«До кожного неможливо приставити персонального рятувальника, – зауважив Мукачево.net старший лейтенант служби цивільного захистуМНС Закарпаття Олег Шрамко. – Люди мають самі відповідальніше ставитись до своєї безпеки».
 
На Закарпатті, як і загалом у країні, з рятувальниками на воді відверто не склалося. На всю область людей в формі, готових посперечатися з тим, що «порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих», бо це їх робота, хіба на Кар’єрі Чорна гора на Виноградівщині та на пляжній частині с.Дідово, що на Берегівщин). Тут все комерціоналізовано, тому і відносно безпечно: на пляжах – вивіски з правилами безпеки на воді, по периметру водоймища працюють рятувальники. На Чорній горі розповідають, що за минулий місяць вже трьох людей вдалося врятувати від смерті.
 
У інших місцях замість рятувальників хіба що завбачливо розставлені таблички «Купатися заборонено». Такі Мукачево.net помітив на тому ж Дідові, в секторній частині, на радванському кар’єрі в Ужгороді. 
 
Останній особливо полюбляють жителі обласного центру – а дарма. Водойма щороку забирає по кідька життів. Місцеві навіть жартують, що на кар’єрі завжди можна зустріти купу нових знайомих, а якщо нирнути по-глибше – то і старих. Жарти жартами, а в МНС пояснюють, що Кар’єр і справді небезпечний – мало того, що тут крутий спуск до води і повсюди камінні глиби – так ще й глибина така, що не дістати. А відтак і ризик судом. Купатись тут вже не перший рік влада не дозволяє. Хоча, по суті, і не забороняє особливим чином. В мерії кивають на підприємців, мовляв, саме вони зобов'язані наймати рятувальників, медиків та забезпечувати санітарні умови. 
 
Щодо річок, то у МНС наголошують: порівняно з іншими, закарпатські й справді вкрай небезпечні. Для них характерна стрімка течія, кам’янисте дно. А через те, що паводки повсякчас змінюють русло, а стрімка течія вимиває підводні котловани, є ризик раптом втрапити у халепу.
 
Найнебезпечнішою вважається Тиса: вона найбільш повноводна і стрімка на Закарпатті. За минулий місяць в ній на Виноградівщині за 2 дні втонули 3-є закарпатців – 12-річна дівчинка та два чоловіки 22-х та 33-х років.

Закарпатці змушені відпочивати на нелегальних пляжах

«На все Закарпаття є усього 9 місць-претендентів на статус офіційної зони відпочинку на воді, – розповів Мукачево.net Олег Шрамко. – Щоб стати офіційно визнаною, водойма має пройти обстеження на предмет відсутності у ній коряг чи скла».
 
 Але робота ця не з дешевих – близько 480 грн. за годину. Що оглянути територію під пляж водолазам доведеться пірнати декілька годин. От і рахуйте. 
 
Тож не дивно, що часто підприємці, що розміщають свої заклади чи торгові точки поблизу водоймищ, не поспішають перевіряти останні, обмежуючись вивішуванням табличок, що купання на території є забороненим.
 
Паспортизовані підводні частини водоймищ Закарпаття

Населений пункт

 

м. Ужгород

береги Ужа Ботанічної та Студентської набережних

Ужгородщина

зони відпочинку в с. Добронь

Берегівщина

пляжі на озерах у с. Дийда та В. Береги

Шаян

«Сілаамські купальні»

Хустщина

Зона відпочинку «Едем»

 
 
Крім цього, за останній час водолази також оглянули ще 2 водойми на Тячівщині і одне в Мукачеві.
 
Безпечніше буде купатись у кар'єрі, що  дорогою на Чоп, або ж на пляжі в Дідові. Є ще озеро в центрі Ужгорода (позаду ОСК «Юність»), але нам пояснили, що на ньому заборонено не тільки купатись, а й рибалити.
 
Полюбляють мешканці області Невицьке-Кам'яницю, Оріховці. Не рідко вибираються поплавати і в  Сторожницю.
 
То ж не забувайте дотримуватися елементарних правил безпеки, перебуваючи поблизу води. Гарного усім літнього відпочинку та купання.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також