С.Сторчак: «Ужгородці не усвідомлюють якої трагедії уникнули»

25
11

Сьогодні в Ужгороді буде підключено до газопостачання щонайменше три великих будинки

29 серпня в Ужгороді в результаті несанкціонованого проведення робіт з прокладання підземного кабелю було пошкоджено газову магістральну трубу середнього тиску, що призвело до вибуху і пожежі. Пожежу було ліквідовано, однак все місто разом з довколишніми селами від’єднано від газопостачання. Ось вже шосту добу ужгородці позбавлені газу.

Сьогодні вранці в Ужгороді у приміщенні ПАТ «Закарпатгаз» відбулося оперативне засідання комісії, яка прибула на Закарпаття з Києва для детального технічного розстеження причин газової аварії. До комісії увійшли кращі фахівці газового господарства країни.

Вони дослідили місце аварії і частково поділилися своїми попередніми спостереженнями. Кілька нагальних для ужгородців тез озвучив голова комісії, колишній керівник Державної служби з гірничого нагляду та промислової безпеки України, а нині заступник голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Сергій Сторчак:

«Фірма, з вини якої сталося пошкодження труби проводячи земельні роботи, порушила правила безпеки при виконанні робіт такого характеру. «Прокол» під дорогою здійснювався без виконання належних технічних умов та потрібних дозволів. Дозвіл був по-перше прострочений, а по друге дозвіл був не на буріння, а на прокладання кабелю відкритим способом. Через порушення правил і технологій бур пошкодив трубу з тиском 2,2 атмосфери, з якої стався витік газу».

На питання чи була необхідність відрізати від газу все місто члени комісії дали ствердну відповідь. За їхніми словами, спочатку було здійснено спробу перекрити газ у районі аварії, однак старі, встановлені 1965 року, засувки на трубах були не здатні перекрити газ повністю. Ситуація не давала часового ресурсу для інших дій. Газ поширювався настільки швидко, що навіть пониження тиску газу у трубі діаметром 500 мм до 1 атмосфери не припинило його витік. Довелося перекрити трубу довжиною майже 5 км.

Членів комісії здивували ужгородці. Від жителів міста лунають нарікання від «газовики недостатньо героїчно і оперативно спрацювали у день аварії» до «чому так довго не повертають газ у місто». Насправді, на думку провідних фахівців країни, ужгородцям слід радіти, що не сталося більшої трагедії, як наприклад, у Бориславі, де через скупчення газу у підвалі злетів на повітря цілий будинок. В Ужгороді ж поширення газу підземними порожнинами йшло так швидко, що на повітря могло злетіти півміста. І закарпатські газовики прийняли єдино можливе і розумне рішення – відключити місто. На цю заяву у місцевій пресі вже лунають заперечення, у яких їх автори припускають, що газовики не мали детальних схем трубопроводів і вирішили «перестрахуватися», перекривши газ повністю. Фахівці «Трансгазу» ці звинувачення відкидають і демонструють схеми трубопроводів.

Найбільше місто хвилює зараз повернення газу в домівки ужгородців. Умови для процедури підключення, за словами членів комісії, повинна забезпечити місцева влада. 

Після короткої наради, на якій керівництво Закарпатгазу доповіло членам комісії про перебіг подій у день аварії, а також про хід робіт з відновлення газопостачання міста, газовики разом із київськими фахівцями перемістилися до будівлі Закарпатської ОДА, де сьогодні відбувається розширене засідання штабу під головуванням міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги.

Перші три будинки газовики планують підключити до газопостачання вже сьогодні. Заступник міського голови Юрій Бєляков сповістив, що принаймні у трьох будинках міста наявні мешканці у 100% квартир. Про це повідомили оперативні інспектори, які працюють побудинково. Це будинки по вул Станційній, 36, а також Минайській 29 та 27. На це газовики висловили готовність приступити до підключення названих адрес відразу і повністю підключити ці будинки до газопостачання вже сьогодні.

Коментарі

V
Vortex

у СРСР за таке вже хтось би сидів +1 В інших країнах також би хтось сидів, або як мінімум був відправлений у відставку. А це Казачок, чи як його там, спить і бачить, що йому вже це зійшло з рук!

V
Vortex

>> було здійснено спробу перекрити газ у районі аварії, однак старі, встановлені 1965 року, засувки на трубах були не здатні перекрити газ повністю. А куди йде бабло? Де амортизація? Керівництво повішати в центрі міста треба! ЛЮДИ! Крани не мінялися 45 (!) РОКІВ!!! А тарифи ростуть і далі! Робіть висновки! Хтось собі добре у жеб кладе!

ІА
Ігор автору

троє обгорілих самі винні, а от називати точку зору зацікавленої особи експертною, це Ваш фол

ПО
Попович Олександр

2 Свідок: Безумовно, мені зрозумілі Ваші аргументи. Однак, я не писав аналітичний матеріал, а лише передав слова людей, які почув від них. Тому тут і немає кількох точок зору. Завдання таке не стояло. Як на мене, то я згоден із моїм товаришем, який днями зронив "у СРСР за таке вже хтось би сидів". І я думаю не один. Не бажаю людям зла, однак тут мусить хтось бути покараний. Бо якщо можна простити тиждень харчування Мівіною і бутербродами, а ще їзду містом колами, пробки, хвилювання, то не можна простити трьох обгорілих, одна з яких, або помре, або лишиться важким інвалідом.

С
Свідок

Шановний авторе! Експерт-посадова особа відомства, яке несе відповідальність це недопустимо. Однозначно він захищатиме інтереси відомства, яке представляє. Об'єктивності в його висновках бути не може. Потрібна незалежна експертиза щоб встановити об'єктивні причини того, що сталося, в т. ч. і відсутності на сьогоднішній день газу у помешканнях 70% ужгородців.

ПО
Попович Олександр

2 Свідок: Не думаю, що ця помилка варта того, щоб за неї зачепитися аж так принципово на рівні "бажане", "дійсне". Я вперше у житті бачив цю людину і вона була занадто зайнята, щоб пояснювати щось мені особисто. Я вихоплював крупинки інформації із потоку спецтермінів неймовірної щільності, які лунали на тій нараді. На моє питання "яка Ваша посада зараз" я отримав відповідь "ми потім все розкажемо". А "потім" не було, бо всі зірвалися і поїхали в ОДА. Спробуйте зробити матеріал в умовах загальної метушні і роботи штабу, який ліквідовує НП у місті, а потім "напрошуйте думку". Що я почув, те і видав, підкресливши "як сказав той-то і той". Моїх висновків тут нема. Заспокойтеся вже.

С
Свідок

Доречі дата аварії 29, а не 28.

С
Свідок

Шановний автор, у травні якого року Сторчак був головою Держгірпромнагляду? Напрошується думка, що у Вашій статті бажане видається як дійсне. На даний час органами прокуратури та Держгірпромнаглядом проводиться розслідування даної аварії. І тільки після завершення можна можна буде говорити про причини аварії.

V
Viewer

Так старі засувки поміняли, чи ні? Майже, що ні.

ПО
Попович Олександр

Упс! Мій прокол. Сорі. У травні був ще Сторчак і було якось незручно при зустрічі перепитати "чи Ви ще голова Держгірпромнагляду?" :( Урок мені. Буду надалі не соромитися уточнювати посади.

З
знаючий

Голова Держгірпромнагляду Хохотва О.І. ане Сторчак

Читайте також