Вертеп – інформаційна жертва (ФОТО)

21
10

Винними є ті журналісти, які поширюють вигадки

Стало дуже модно писати про Вертеп – село в Хустському районі. За останні роки в мас-медійному просторі про нього з’явилися десятки газетних публікацій, теле- і радіосюжетів. На жаль, їхні автори не завжди завдають собі клопоту перевіряти інформацію, яка потім безперешкодно гуляє в Інтернеті, вводячи в оману. Тож і вирішив спростувати «факти», які відверто висмоктані з пальця.

Наприклад, із «різдвяного» репортажу ТСН «На Закарпатті 400 людей живуть у Вертепі» дізнаємося, начебто у селі «150 будинків і 400 жителів». Тут же наводиться й інше твердження: «за радянських часів Вертеп перейменували на Романівку. Втім, нова назва не прижилася – у 60-их знову повернули стару».

Адреса цього сюжету в Інтернеті – http://tsn.ua/ukrayina/na-zakarpatti-400-lyudey-zhivut-u-vertepi.html).

Цими днями мені довелося побувати у відрядженні в Вертепі. З’ясував, що наш брат журналіст не в усьому звик докопуватися до правди. Одна з неправд – жителями Вертепа є не 400, а 465 осіб. У селі не 150 будинків, а 163 дворогосподарства, у тому числі 62 на вулиці Коцюбинського (з них 4 нежилі), 39 – на Франка, 58 – на Садовій.

Щодо назви села, то Романівкою Вертеп, справді, був, але в зовсім інший період. Він жив із цією назвою не в 50-60-их, а одразу після приходу в край радянської влади. Назва діяла по 1947 рік, після чого повернули попередню.

А от у матеріалі відомого місцевого журналіста перекручено важливу дату з релігійного життя. Твердження, що кам’яну церкву в Вертепі звели в 1935 році взято … зі стелі.

Голова Рокосівської сільської ради Павла Джуга спростовує: церкву почали будувати в 1865 році в добу греко-католицького єпископа Іоанна Пастелія. Керував будівництвом, яке завершили аж через двадцять років, священик Іван Фенцик. Псля другої світової війни ця церква з відомих причин стала православною, залишається такою й сьогодні.

Цікаво, що церква, яка знаходиться у центрі Вертепа (на фото), адміністративно належить до села Широке. Колись воно було одним цілим із Вертепом, а також із нині перейменованим селом Заболотне. Вони тепер входять відповідно до Виноградівського, Хустського та Іршавського районів, а до радянських адміністративних змін утворювали одне велике село під назвою Вишній Шард.

І, нарешті, ось як вивернулося твердження одного з авторів, начебто «у селі є 40 довгожителів». Насправді у Вертепі є менше десятка таких, котрим за 80 років. Найстаріша в селі – Гафія Андріївна Ліхтей, якій 13 травня виповниться 98 років (на фото).

На завершення – кілька статистичних відомостей. У 2010 році в цьому селі народилося восьмеро, а померло четверо осіб. У селі діє початкова школа. В неповну середню і середню школи діти ходять до сусіднього Широкого.

Підтвердився факт, що в Вертепі на Різвдо завзято колядують (на фото). У цьому, на щастя, ніхто не помилився.

Про народну пісню, яка тут ще живе, багато розповіла б двадцятирічна Оксана Скорондюк: вона мало не кожних два дні співає разом із троїстими музиками по весіллях. Найбільше гурт запрошують на Іршавщину – у Малий і Великий Раковець, Ільницю.

Коментарі

M
Moriamoureron

Hi. добавить сайт travel http://travel.namore.tv - каталог сылок

*
***

Ага, і сама Зотова повелася на "колегу", бо інакше б і не подумала би, що мова про неї, чи не так? Фігню ви зробили, п. Бедзір. І не тому, що нібито викрили нерадивих журналістів. Навпаки - це варто робити. Але підставу вибрали відверто не варту цього

В
В.Б.

Ніде не згадується, хто автор телевізійного матеріалу, це "колега" пише, що Зотова. При цьому на риторичні його запитання щодо фактажу – "А хіба для глядачів це суттєво?... Чи їй треба було іти у архіви чи документ просити від бирова?" – дам цілком конкретну відповідь. Так, обов’язково треба. І від бирова теж. У Вертепі сільський голова Павло Джуга має докладні відомості – і статистичні, і історичні. Останнє. Кожен матеріал відтворюється в інтернеті, висить там постійно і наведені в ньому факти завжди будуть сприйматися як фправдиві. На нього будуть посилатися інші автори. ТОму й вимоги – відповідні. Тут, здається, вступають у силу ази журналістики, через що безглуздо далі дискутувати на цю тему.

К
колега

Не можу вловити сенсацію у матеріалі. Перебачте. Якщо Зотова назвала в сюжеті не точну цифру жителів та будинків (А хіба для глядачів це суттєво????????????), то це не є її виною: ці цифри вона отримала скоріше всього від жителів. Чи їй треба було іти у архіви чи документ просити від бирова? А от не знати, що Попович з Осою, це - сором. "Я - хлопець з Осою". Цей вислів Попович щоразу повторює у своїх інтервю. Та я не маю наміру комусь докоряти. У кожного своє сумління.

*
***

Ви й "ущипнули" Зотову та "відомого в краї журналіста". І тут же самі припустилися ляпу стосовно Поповича. Чим ваша неточна інформація краща за неточну інформацію ваших колег?

В
В.Б.

Різниця в достовірності відображення дійсності, точності факту. Тим більше, якщо він не один, а їх багато. Щодо останнього коментаря, то кожен автор сам собі ціну складає. Видно, у цього вона така, що ущипнути доставляє приємність. Хай втішається на здоров’я. "Колезі" ж дякую.

*
***

Ахаха, наїхав на журналістів, які роблять помилки, а сам не знає, звідки Попович. Отака Вам і ціна. Невже дійсно так важливо, 150 чи 163 там будинки? Яка різниця глядачу?

В
В.Б.

Завжди ьув упевнений, що в Ільниці. І від неуважності, і від незнання наслідок однаковий – дезінформація. Помилку обов’язково виправлю.

A
aleralovvi

Здравствуйте! Скажите пожалуйста, где можно скачать игру покер для компьютера?

К
колега

Пане Василю, Попович народився в Осої.

Читайте також