Віталій Ящищак: Слово вбиває, та далеко не всі розуміють це

17
36

Головний редактор «Новин Закарпаття» про те, чому журналістика краю вже кілька років перебуває у застої.

Аби відрекомендувати справді авторитетну людину, заповідав геніальний чех Карел Чапек, не потрібно перелічувати всіх її чеснот, звань чи посад. Вистачить ім’я та прізвища. У закарпатській журналістиці таких людей – обмаль.

Віталій Степанович Ящищак не потребує зайвого представлення. Поміж медійників, та і не тільки, він – справжній авторитет. Хоча відверто ніяковіє, коли на його адресу лунають подібні слова. У нього свої авторитети, один з яких – Ярослав Ядловський – перебрався на територію вічності кілька днів опісля цього інтерв’ю.

За 30 років у закарпатській журналістиці пан Віталій вивчив її досконало. А тому не підбирає слів, говорить вільно та відверто, не озираючись. Втім, зізнається, що не вельми полюбляє подібні бесіди, бо у творчому цеху Закарпаття бракує культури, порядності. А також – таланту та професійності. Та попри це, Віталій Степанович заспокоює, мовляв, усе буде добре. Він досі сповнений ентузіазму та бажання писати, хоча більше сподівається на молоде покоління.

Чому закарпатська журналістика опинилася у глухому куті та як з нього вийти – в ексклюзивному інтерв’ю Віталія Ящищака порталу «Мукачево.нет».

 Закарпатські журналісти часто дорікають один одному в зарозумілості та пихатості. Звідки це?

– Мені важко сказати звідки.

Насправді, я ось досить скептично ставлюся до зустрічей з медіа, неохоче йду на такі розмови як зараз. Особливо на телебаченні. Тому що журналістське середовище є настільки агресивним, що в результаті таких бесід ти оголюєшся, підставляєшся під удар, і завтра на тому ж сайті почитаєш, який ти – і з рогами, і так далі.

 Тобто, є таке?

– Не тільки є, але й набрало вже викривлених форм.

Це вже вийшло з кулуарів на сторінки газет. У нас є видання, які у нормальному суспільстві не мають права на існування. Вони створені лише для того, аби когось облити брудом.

Серед журналістів чимало друзів – «привіт, як ся маєш, файно виглядаєш». Але чи є колеги, чи є спільнота фахівців?

– Очевидно, Спілка журналістів мала би взяти на себе роль консолідатора. Я не є членом спілки, і взагалі, не бачу користі від цього утворення.

Поза редакціями видань, закарпатські журналісти діляться на своєрідні вікові касти. Особисто я спілкуюся з тими, з ким, так би мовити, прийшов у журналістику, у кого вчився, на кого дивився «знизу-вверх».

Чого нині бракує закарпатським журналістам і закарпатській журналістиці?

– Злості… Злості до роботи, щоб вгризатися в теми.

Чесно кажучи, бракує і порядності. Об’єктивності. Професійності.

Об’єктивність – це дуже цікава категорія в журналістиці…

– Так, справді. Вона розмита. Якраз, напевно, це одна з вад сучасної журналістики. Одне видання сьогодні може написати, що це алюміній, а інше, – за 100 гривень, – що це бронза.

Скільки зараз заробляє закарпатський журналіст?

(Видихає) Мало. Півтори-дві тисячі гривень.

Скажімо, у «Новин Закарпаття» своє специфіка. Ми не можемо самі собі встановлювати платню. Наші зарплати прирівнюються до відповідних посад у владі. І ще гонорар. Якщо людина приносить замовлення на рекламу, то має додаткові відрахунки. Зарплати у службовців невеликі. Відповідно, як тільки у мене з’являється якась зірочка, котра чогось варта, то більш конкурентні в грошовому плані видання пропонують на кілька сотень більше – і людина просте йде.

Як гадаєте, чому немає політичної журналістики на Закарпатті?

– Тому що немає політики.

– Ви покладаєте всю відповідальність на нюзмейкерів? Хіба нема про що писати?

– Писати, в принципі, є про що, але чи воно є настільки цікавим...

– ...чи просто тобі не дозволяють писати про те, що дійсно могло б зацікавити людей.

– З одного боку, так. Якщо ти працюєш на систему, то повинен дотримуватись правил, за якими вона функціонує. Тому закономірно, що у певний момент тобі просто-напросто скажуть «стоп».

З іншого боку, ми маємо суто кадрову проблему. Є кафедра журналістики УжНУ, але вона не тягне на цей рівень. Я наприклад не знаю, щоб за останні роки засвітилася хоча б одна зірка.

– А як же пан Галас, який пише для Дзеркала тижня?..

– Він не закінчував відділення журналістики УжНУ.

Та й я кажу ж про цілеспрямовану свідому підготовку кадрів. Ось тут у мене є величезні претензії до вишу, який мав би їх виховувати.

В принципі, я розумію, що немає ні наукової школи, ні кадрового потенціалу, ні досвіду. Щоб ВУЗ готував хороші кадри, потрібна велика база.

От приходять діти на практику чи на роботу, я чекаю від них свіжого вітру, бо це ж нова генерація. А вони сиплять радянськими штампами. Гадки не маю звідки тільки вони їх понабиралися... (розводить руками)

Або сідаєш з ними на планірках, хочеш чути нові теми, нове бачення, нові підходи, а вони повідкривали роти, і чекають – дай тему. Тобто таке враження, що молоді люди не живуть у сьогоднішніх реаліях, їхні батьки не мають соціальних проблем, у них немає власних молодіжних проблем... Споживацьке ставлення – ось що дивує. Адже, ключове завдання журналіста – навіть не написати, а генерувати щось оригінальне, власний продукт.

– Очевидно, з тієї самої причини закарпатські журналісти, здебільшого, обирають найлегші жанри – інтерв’ю, репортажі. Аналітику ніхто не пише…

– Аналітика – це взагалі складна річ. Часом політологи окремі готують.

– Я маю на увазі не тільки політичну аналітику…

– Так, відсутня школа. Закарпатська журналістика в застої. Вже кілька років. Немає ні нових тем, ні нових проектів, ні нових зірок.

– Сьогодні у Вас є студенти на практиці?

– Є.

– І як, невже все настільки безнадійно?

– Якщо казати про матеріали тих авторів, що потрапляють на мій стіл, то у декого я бачу задатки. Я так і кажу їм: будеш працювати над собою, то може щось і вийде.

У нас щороку випускають фахівців з журналістики, але де вони осідають, – не знаю. Усі хочуть бачити себе на екрані, на плазмі. У друковану журналістику мало хто йде. Шкода, бо якщо десь і навчать писати, то в газеті. Опісля, можна йти вже і на радіо, і на телебачення.

– На перший погляд, то закарпатська журналістика закінчується на Ужгороді, можливо ще на Мукачеві, Тячеві, Берегові?

– Проблема бідності. Колись обласні видання, та ж «Закарпатська правда», мали власкорів практично у кожному районі області, або, принаймні, власкор на два райони.

«Новинам Закарпаття» сьогодні дозволити собі цього не можуть. Навіть, коли йдеться про віддалені Рахівщину та Міжгірщину. А тому програємо. І дуже багато, бо значна частина наших читачів залишається поза увагою. Люди готові нас передплачувати, але при умові, що про них напишуть.

Однак, закарпатська журналістика зіткнулася вже із значно серйознішою проблемою. Вона програє сусідній – львівській, і поступово втрачає ринок. Сьогодні через Рахівщину, Міжгірщину, Воловеччину йде наступ «Експресу», який витісняє всі закарпатські газети сюди ближче до Мукачева та Ужгорода.

– Можливо це через те, що в Закарпатті досі немає повноцінної інформагенції?

– Проблема не в цьому. У Львові набагато сильніша журналістика.

– Чому?

– Там є ринок, і на нього прийшли серйозні гравці та закордонні інвестиції. Якщо казати про друковані ЗМІ, то у них своя друкарня, що значно здешевшує вартість кінцевого продукту.

– Гаразд, але чому немає все ж інформагенції?

– Бо немає запиту. Закарпаття – настільки бідний ринок, що тут нікому не цікаво працювати. Тому до сих пір жоден серйозний інвестор до нас не прийшов.

Газети по 5-10 тисяч. Це нікому не цікаво. При тих самих зусиллях і ресурсах, які витрачають «Новини Закарпаття», аналогічне за масштабами видання у Івано-Франківській, Тернопільській чи Хмельницькій області мають у два-три рази більшу віддачу. Порівняйте хоча б чисельність обласних центрів.

Усі ЗМІ на Закарпатті – це не ринкові проекти. Я не знаю, коли ситуація зрушиться. Гадаю, що на мій вік вже мабуть ні.

– Але ж повинен бути якийсь вихід?

– Потрібно структуризувати ринок. Тобто має відбутися те, що у Львові: замість десятків дрібних маловпливових нікому непотрібних видань, які розносилися, нав’язувалися, було створено 2-3 потужних видання з претензією на об’єктивність.

Та мені дуже важко уявити, що «Новини Закарпаття» і «РІО», «Старий Замок» і «РІО» домовляться.

Мусить бути наведений елементарний порядок на ринку друкованих ЗМІ.

Розпочати потрібно з ліцензування видань, щоб люди нарешті почали нести відповідальність за опубліковане. У нас же приходять люди з вулиці: вчора працював у КДБ, шофером чи газовиком, а тут раптом – очолив газету.

Слово вбиває, а у нас далеко не всі, у тому числі журналісти, розуміють це. Подекуди люди не відчувають жодної, навіть моральної відповідальності за те, що друкують. Переступають через трупи і йдуть далі.

– А як же читач? Він мав би впорядковувати ринок: визначати якість продукту, і віддавати перевагу кращому…

– Масовий читач –  нерозбірливий. Смаки виховані серіалами, розважальним телебаченням. В результаті, усюди лише про те, як сусіда обікрали чи вбили.

Інтелектуальна журналістика такого рівня як Дзеркало тижня – потрібна дуже малому прошарку суспільства. Це думаюча публіка. І я хотів би бачити, що цей прошарок росте, у тому числі на Закарпатті. Якщо ж навпаки, значить, ми недопрацьовуємо.

– Тобто Ви скептично налаштовані з приводу майбутнього?

– Ні, я завжди оптимістично налаштований, але бачу реальний стан справ.

Все залежатиме від того покоління, яке йде після нас. Ми щось зробили, щось розвалили, щось втримали. Ваша черга.

 

У наступній частині читайте про специфіку закарпатського медіа-ринку, перспективи створення громадських ЗМІ та чому з Віталієм Ящищаком приємно працювати.

Коментарі

E
ember

Dlja ***: prechitaj moi slova, tam dazhe nameka net na to, ljublju ili ne ljublju Balogu. Tam neskoljko voprosov. (Jesli skazhem Vitalij byl by sotsialistom, postavil by vopros: pochemu on s Morozom)

C
Cергій

Інтерв’ю цікаве, актуальне, у багато чому погоджуюся з В.Ящищаком. Але я б хотів захистити молодь. Досвідчені журналісти в редакціях так від них багато вимагають, наче самі не були молодими. Знайомий розповів, що як був першокурсником, то прийшов на ОЗНАЙОМЧУ ПРАКТИКУ в газету, а від нього вимагали знання жанрів, наче після третього курсу. Мені ось трапилася стаття М.Рибченко в університетській газеті "Погляд" про Болонський процес. Як для студентки, досить виважена, об’єктивна й глибинна. Ганусич, наскільки мені відомо, редактор "Закарпатської правди" і теж закінчував відділення журналістики. Тому здібна молодь у нас є. А те що вчитися часто йде "ширпотреб", то не тільки на журналістів. А дискусію продовжуйте. У дискусії народиться істина. Головне – щоб без образ один на одного.

*
***

Ембер, якщо вам особисто не подобається Балога та його робота, це ще не означає, що він всім не подобається. Люди різні, погляди мають різні. Я не знаю, чим Віктор Іванович не догодив вам, однак знаю дуже багатьох людей, які його щиро поважають.

С
Стас

Интерв’ю звичайно,цікаве, але пану редактору слід би нагадати, що отримати примусовий передплатний тираж у 20 тисяч і отримати від пошти більше ніж мільйон гривень, то це вже цікаво! А іншим виданням передплату заборонено. Бідних пенсіонерів заставляти передплачувати "Новини" це не порядно!

E
ember

Vitalij prekrasnyj chelovek, ochenj khoroshij organizator, gumannyj glavnyj redaktor. Spora net. No vot u menja voznik odin vopros, pljus odin podvopros: zachem nado bylo jemu idti v deputaty, i pochemu on svjazaljsja imenno s partijami (NU, JETS) Balogi. Zastavili, kakimi metodami? Sam vybral takoj putj, no po kakim prichinam? Mozhet otkliknjetsja Vitalij sam, i otvetit?!

D
DoctorBIT

Прошу звернути увагу: медіапортал tysa.tv це не сайт телеканалу "Тиса-1". Взагалі-то я зовсім не про портал і не про канал. Я про те, що у більшості дійових осіб наших регіональних ЗМІ нема конструктиву щодо цехової тусовки. Шкодую, бо мав можливість бути у таких співтовариствах в інших регіонах і бачив, яка це хороша річ.

Ж
Журналістка

Сумніваюся, що Віталій Ящищак погодиться на онлайн-конференцію. Але я була б йому вдячна, якби він зміг викроїти час для неї у своєму напруженому робочому графіку. І хотіла б від нього "почути", отримати щирі, наголошую - щирі відповіді на свої запитання - вони стосуються і політики, і газетярської справи, і журналістики. Звісно, будуть і провокативні. Цікавить його публічне життя!

ТД
Тужанський Дмитро

До DoctorBIT: З власного досвіду, то для закарпатських журналістів мало просто створити платформу. Про форму давайте поговоримо після виборів. Бо зараз всі, у тому числі і Тиса - у одній із політичних квартир. Хоча, гадаю, Тисі як державному медіа важко і без виборів.

В
Володимир

"...майданчик для такої комунікації журналістів - медіапортал "Тиса Media" (http://tysa.tv)..." Доктор хитрість? -))) Тобто колеги будуть комунікувати, а "Тиса" рейтинги рахувати. Гарний хід, та негарна пропозиція. ИМХО...

В
Володимир

"...у Вас безліч запитань до Віталія Степановича. То задайте їх йому особисто..." Класно, молодець, 5 балів! -)))

D
DoctorBIT

Цитата:"Як на мене, одна з ключових проблем закарпатської журналістики - у відсутності комунікації між колегами". Моя спроба створити майданчик для такої комунікації журналістів - медіапортал "Тиса Media" (http://tysa.tv). Пропонуйте форму. Підженемо під цехові потреби.

ТД
Тужанський Дмитро

До речі, про риси ідеальної газети буде у наступній частині інтерв'ю

ТД
Тужанський Дмитро

Не зовсім розумію до чого тут агітація, тим паче, в контексті нашої з паном Віталієм розмови про об'єктивність. Щодо онлайн-конференції. Організувати її не є проблемою. Головне, аби Віталій Степанович згодився. Однак, ось Ви кажете, що у закарпатських журналістів, та і у Вас безліч запитань до Віталія Степановича. То задайте їх йому особисто, зверніться за порадою. Впевнений, він відгукнеться, допоможе. Як на мене, одна з ключових проблем закарпатської журналістики - у відсутності комунікації між колегами. Дискусія під ніками на сайтах у коментарях чи під час чат-інтервю через реєстрваних фантомів - це... важко підібрати епітет... позєрство, комплекси, самоствердження, а не повноцінна дискусія.

Ж
Журналістка

Дмитре, вітаю! Якщо ви говорите про об*єктивність і це - щиро , то чому б вам не влаштувати онлайн-конференцію. Інакше це виглядає дуже виклично, як передвиборна агітація. Гадаю, що у закарпатських журналістів до пана Ящищака є багато запитань. Наприклад, хай головред розповість, якою він бачить ідеальну газету? P. S.: До речі, запитань до Віталія Ящищака у мене теж «море».

І
Іван

До всіх, хто випускасів "слюни ненависті". Зробіть хоча б 10-у частину того, що в житті зробив Віталій Ящищак - тобі займайтесь слиноспусканням.

І
Іван

Який Петро - таке запитання.

П
Петро

Оксана Пащак - Анна Герман-2 ?.. (це лише запитання...)

М
Макс

Я про бідність:)

ОП
Оксана Пащак

Пан Вiталiй один з небагатьох вiд якого э що повчитись. Вiн людина, яку можна ставити в приклад. Перша моя журналiстська практика проходила пiд його керiвництвом ще у ФЕСТI. I я дуже щаслива, що знаю його особисто. Щодо коментарiв типу "а подивiться пiдшивку НЗ i т.д., то Ви або заздрите, або в життi не здатнi чогось досягнути самi, здатнi просто критикувати, адже це набагато легше.

Ч
Читатель

Спасибо сайту. Ящищак действительно хороший журналист, мудрый организатор. Тужанский молодец, что раскрутил его на разговор. Это не так просто. Ну, а гадят в комментах обычно те, кто никогда не удостоится такого интервью. Через такие комменты нужно просто переступать, как через собачье дерьмо на дороге.

!
!!!

Ящищак: "Ми щось зробили, щось розвалили, щось втримали. Ваша черга" То може час працювати, а не обливати один одного брудом, шукаючи зайві коми??... Невже нікого не зацікавило те, про що говорила людина? Це ж авторитетна особистість у регіональній журналістиці! Чи максимум для журналіста - це вичитка розділових знаків?

Г
гость

Умно. Моментами даже слишком

Ф
Філолог

ну ти подивися, одні знавці української мови зібралися. закомплексовані. Інтервю чисте, чого вчипилися до парубка. Згадайте рекламу: інколи краще жувати, ніж бормотати

А
Андрій

нема коректора, або грошей? та сам і попрацюй.

ТД
Тужанський Дмитро

До Макса: Це не смішно. Справді. Я не пожартував, у нас дійсно немає коректора.

М
Макс

У нас в редакції якраз бракує коректора. Все через бідність. Допоможіть) :)))))))))))))))

ТД
Тужанський Дмитро

До Іванів: Якщо вже бути геть точним, то не відділеня журналістики, а кафедра. І це помилка не Віталія Степановича, а моя. Визнаю, вже виправив, хоча це суті справи не змінює. До Журналістки: Так, я дійсно не носив інтерв'ю на вичитку пану Віталію. Ми так з ним домовилися. А Ви не зволікайте, кажіть, чого ще бракує, окрім ком? У нас в редакції якраз бракує коректора. Все через бідність. Допоможіть)

Ф
Філолог

паніко журналістко. до речі, здається, я навіть знаю хто то пише. писати - це мислити, а ви бачу точно у леніна вчилися. і перечитайте початок інтервю, там здається пан Віталій якраз розповідає про таких як ви

Ж
Журналістка

Філологу! На жаль, не тільки ком бракує... Впевнена, що пан Віталій не вичитував це інтерв*ю. Можливо, пан Тужанський не вважав за потрібне віднести інтерв*ю на вичитку. А "текст якісний тому", що сам пан Ящищак вміє грамотно говорити!

І
Іванів

Ви "дуже добре обізнані" з підготовкою журналістів в УжНУ, якщо відділення називаєте факультетом!

П
Прус

Настільки завуальовані до загальних значень відповіді, що Ви, пане Валерію, без зумніву, пройшли хорошу школу життя і журналістики Закарпаття зокрема... Ілля Ільцицький, хай земля буде йому пухом, знав, як називається така позиція...

Ж
Журналіст

сподіваюся, що тут обійшлося без махінацій, і пан Віталій дійсно казав те, що написано. Якщо так, тисну руку, і дуже шкодую, що ще не працював під Вашим керівництвом. Мо ще буде нагода

Ф
Філолог

Та ну, пару ком не вистачає. це дрібнички. зате текст який якісний

Ж
Журналістка-практикантка

У Тужанського безліч помилок. І в кого мені, бідній, вчитися? Мабуть, доведеться в Леніна. Правда, я цікава журналістка, пане Ящищак?))

В
Володимир

"...Одне видання сьогодні може написати, що це алюміній, а інше, – за 100 гривень, – що це бронза..." Йой -йой... пану Віталію не помішало б взяти підшивку "НЗ" і подивитися як змінювався хімсклад алюмінію й бронзи на сторінках очолюваного ним видання у залежності від "періодичної системи" протягом хоча б 5-6 років...

Ж
Журналістка-практикантка

У великій політиці пан Ящищак мав би багато фанаток.

Читайте також