14 депутатів Тур'є-Реметівської сільради проголосували за встановлення вітряків на полонині Руна (ВІДЕО)

3120 20

Сьогодні, відбулася сесія Тур'є-Реметівської сільської ради, на якій розглядалось скандальне питання про надання дозволу на будівництво вітряків на полонині Руна.

Відповідне рішення підтримали проголосували 14 депутатів сільської ради з 24-х. Інші депутати були проти, утрималися або відсутні на сесії. Таким чином, ці депутати взяли на себе відповідальність за резонансне рішення.

У чому полягає скандальність даного питання?

Фото: Олена Мудра
Фото: Олена Мудра

Раніше Mukachevo.net писало, у лютому відбулися, так звані, громадські слухання, на яких мали розглянути зауваження до проекту. Але в результаті, засідання перетворилося на просту презентацію з картинками.

На зустрічі не було фахової дискусію і відповіді на зауваження щодо шкоди та впливу даного глобального проекту на природу та навколишнє середовище.

Неодноразові зауваження фахівців щодо недопущення будівництва вітроустановок саме на полонині Руна не бралися взагалі до уваги. Натомість, було проведено "опрацювання депутатів", які в результаті і дали свої голоси під скандальним рішенням.

З'являлося повідомлення, навіть про залякування людей, які проти вітряків на полонині Руна.

Експерти весь час зазначали, що вони за встановлення вітряків у інших, більш підходящих для цього місцях, яких на Закарпатті є безліч.

Наприклад, щодо встановлення ВЕС на перевалі між Закарпатською та Львівською областями зауважень не було - так як ця територія є урбанізованою, не потребує значного впливу на довкілля і призводить до мінімуму порушень ґрунтових покривів та шкідливого впливу на природне середовище.

Щодо полонини Руна та інших високогірних територій, де так само плануються вітропарки - зауважень чимало. Адже для будівництва вітряків буде задіяна значна кількість великогабаритної техніки, для якої потрібно прокласти кілометри доріг.

Для фундаменту вітроустановки потрібно прорити і вивезти сотні тон ґрунту. Це може призвести до ерозії ґрунтів та пошкодження водоносних пластів. Не кажучи вже про інші негативні впливи на дику природу унікального високогір'я Карпат.

До речі, Верховний суд України остаточно визнав незаконним та скасував дозвіл Держархбудінспекції, який надавав право на будівництво вітряків на перлині Українських Карпат – полонині Боржава.

Раніше у мережі неоднократно висловлювати тези проти облаштування ВЕС саме на полонині.

Дивіться також:

Вітряки на високогір'ї Закарпаття будують для продажу електроенергії за кордон?

Ощадбанк заявив про участь у фінансуванні скандальних вітряків на полонинах Закарпаття

Агітація за вітряки на полонинах Закарпаття: у ЗМІ почали з'являтися маніпулятивні статті



Коментарі

P
Prague

Аж сильно за екологію, то слідкуйте аби дотримувалися норм і правил

P
Prague

Дятли ті хто проти. Хоть світло будете мати

Г
Гори

Продали найгарнішу природну родзинку, вершину перечинщини, нащо аж там? Можна при дорогах як в Європі, а не на самому піку гори, щоб засрати всю природу і весь туризм. Дебіли продажні. Народ має підняти бунт проти такого безпеределу. Була одна з найгарніших вершин Закарпатців, а тепер буде приватна урбанізована гора?

Ґ
Ґілка

Усі крадуть! І я би крала якби була на їх місті. Но нє?

О
Оля

Ну що депутатики, ну взяли ви по 5 тисяч доларів, тепер люди плювати будуть за вами як за останніми псами, коли фури будуть нам під оладками їздити денно і ночно. Думає, що ваші кишені того варті? Надовго вам вистачить тих доларів за продану совість? За голову нич не кажу, там ні совісті, ні честі, ні розуму...

О
Олександр

Молодці хоч хтось думає громаді буде від цього користь

Л
Ліс

Депутати хочуть висіти на смереках

Л
Ліс

Суки позорні депутати ,за гроші і матір рідну продадуть

PN
Pecunia non olet

Гроші не воняють депутуткам. А мамбас паражняк не гоніт - гоніт бабло

.
...

Продажні скоти, управи на них ниє!

В
Вася

Продав Горват полонину

Читайте також